Saturday, February 28, 2009

Review

Haits....hurmm happy saturday all~....hue hue hue...saturday!(* Can't believe, terlalu banyak rahsia yang aku tahu minggu ni, banyak juga yg aku x espect)! ...anyway here is something i wanna share with all of you today:

"It's true that we don't know what we've got until we lose it, but it's also true that we don't know what we've been missing until it arrives."
-Betulkan ayat di atas tu...harharhar....kadangkala kita tidak sedar bahawa kita memiliki sesuatu yg sukar untuk kita dapati...Juz bila kta suda kehilangan semuanya baru kita sedar bahawa benda tu la yang kita cari selama ini, yang ada di depan mata kita tp kita tidak pernah menyedari kehadirannya...Nah, tp kadang2 kena juga kita sedar bahawa setelah kehilangan sesuatu yg berharga tersebut baru kita boleh menghargai apa yang akan datang dalam kehidupan kita...(apa aku cakap aku pun tak tau, hehehe saja2 mok post blog hari ni)

Wednesday, February 25, 2009

Wednesday-Araffie is coming? Gt Ready

Hue hue hue...Its Wednesday...Ara will come..hahaha..awal2 lg dah kena sound dgn si Ara suruh sediakan brg2 utk masak2....adeii..Its Wednesday ba, busy semua haritu...hahah sepalah ada kat rumah time Ara datang esok..Hue Hue Hue....Nah kan, finally memang dia akn lawat ktaorg juga, x boleh ba dia nak tggalkan si adik2 dia d sini..Wondering macam mana la rupa si ara ni besok..hahaha..makin chuby! Haritu tengok d kuar Tv memang makin chubby..dehh...wawawa...Reporter yg chubby si Arafie melaporkan utk TV3..ekekeke...ops..mati ku kalau Ara baca ni...hahaha
Teringat time Ara konvo thn lepas..so funny coz km org saling mjerit time jmpa dia..hahah..Malu ba smua org tengok dah tu ambik gmbr d dataran bintang...Bukan main lg pose..adeh! anyway, we're happy coz skrg dia dpt kerja yg dia suka...




Time gla2 dgn si Araffie

Monday, February 23, 2009

-Gift-

Penyerahan baby Nicholas d Church semalam.so cute..




Cell group

Our pics during gabungan cell group last friday..heheeeeee...Usm's team kalah teruk..hahaha..dei..tapi kami org enjoy mlm tu...











Thanks Lord for this wonderfull day~

Sunday, February 22, 2009

-RaiNing-

Huh...happy Sunday all... :D what a wonderful day! hehehe..Hujan ba skrg ni..ermmm...sejuk~ best pa...Ermm...saya nk mandi ba ni, tp xda air...Td masa pg fotostat, sy nampak pekerja kat bawah masih repair pipe dkt ngan life...Hurm..so have to wait liao..hahaha..Opss...pagi tadi saya hmpr terlambat bangun...Nasib baik si Dijah kejutkan...Thanks Dijah... :D, well juz kami 2 ja yg pg church harini...yg lain? woo..tak tau la...^_^ But anyway, best la khutbah hari ni...Menjawap satu lagi persoalan yg selalu bermain di fikiran saya selama ni...Thanks God..Tuhan sentiasa menjawap persoalanku...Pastor TeohFelus yg khutbah tadi...hehehe...Janji Tuhan sentiasa ya dan Amen! Memang betul pun..Jika diimbas kembali kepada kehidupan saya sendiri, saya akui bahawa janji Tuhan dalam kehidupan saya sentiasa dijawap...Tuhan punya cara tersendiri untuk bekerja dalam kehidupan kita.

Selagi kita teguh untuk berjalan dalam prosesnya Tuhan, selagi itulah Tuhan akan membimbing dan menjawap kita. Yang penting kita perlu bertekun dalam berdoa, commit terhadap Tuhan dan sentiasa siap sedia menghadapi prosesnya untuk terus maju bersama Tuhan...Seringkali ada yg mengaku di depan saya bahawa mereka tidak dapat menghadapi dugaan yg mendatang dalam kehidupan saya.. Adakalanya sukar bg saya sdri untuk memotivasikan mereka ini kerana boleh saya katakan semua nya bergantung kepada diri mereka sendiri utk menghadapi setiap pergumulan yg mereka hadapi...

Setiap orang mempunyai persepsi yg berbeza dlm apa yg mereka hadapi...Saya sendiri tidak lari dari semua ini....Seperti org lain juga, saya sdri punya pelbagai permasalahan...Namun saya ketepikan segala perasaan risau saya kerana saya percaya dan bersandar sepenuhnya kepada Tuhan...saya telah pun menyerahkan diri utk menjadi pengikutNya, jadi saya tidak ragu2 untuk menyerahkan segala kehidupan saya kepada-Nya..Untuk itu, saya juga tidak takut kiranya semua permasalahan saya, saya serahkan kepada-Nya...Kerana saya percaya Dia tahu apa yg terbaik bagi saya... :) Itu memang sudah janjinya kepada kita saat kta menerima dia..jadi usah ragu2....

Friday, February 20, 2009

Something to share...

Meja saya..LOL
Pemandangan dari balkoni rumah


Tapak Konvo Usm

Tapak Konvo Usm



Pemandangan dari balkoni rumah





Sebenarnya kan...

Sebenarnya kan...hahaha...banyak benda saya mok cakap ni la...Banyak topik yg saya fikir ni...Erm..saya br saja hbs buat asgment PGM431...adididid...hehehe....Nah, dah hmpr pukul 2 am lg ni..adeh...Dijah and Emma dah lama tidur tu...Tggal serin n saya ja berjaga skrg..Serin sibuk buat asgment dia tu, esok nak htr...hehehe..Poor serin...

Adei, td my lil sista call..Lol, she said why u didn't call us this few days!!!...Ops sorry sis, am bz...yeah, ingat2 mok call tp salu lupa..Last saya call pun on Monday lepas ka..hahaha...Anyway, glad to know they're ok...My mom on call...Adeh, terpaksa on call sebab Pameran Limau utk Pesta Limau Bintangor...Ermmm, poor mommy :, Daddy? he is ok..hurmm..Thanks God daddy tidak brpa sibuk macam dulu...Am glad dia ada masa berehat...and my lovely sis? She said she already have 3 hamsters...Opss, so cute..For sure hamsters tu akan dia bedah utk subjek Biology dia bbrpa minggu lagi...Poor, dia kena bedah hamsters tu sebab adik saya memang sayangkan binatang..am sure she can't sleep lepas dia bedah hamster tu...Uh uh...And lil Jerry? Can't believe he already in Form 1..hehehe...Adik manja...My big bro pula sibuk dgn kerja dia, tp harini sempat juga saya chat dgn dia...Thanks God for taking care of my family!

Do you know...

Hurmm...hait~, busy busy!
okaY ppl..here I am...Stuck here with so many thngs inside my head right now!
Hurm, dah la panas sgt cuaca di Penang ni...Adii, kalau da yg tidak tahan tu kan mst sudah kena demam da tu...Erm, saya tinguk daun2 dan rumput di Usm pun suda menjadi kuning...Daun2 berguguran..Lol, rasa macam di luar negara pula stp kali saya blk dari kuliah lalu tapak konvo...Best tengok daun-daun yg berguguran di kawasan tu...Anyway, harini penat la sunggoh..kelas dari pkl 10-5...2 hari berturut-turut jadual saya sama...hurmm...mana tak penat..dahla kerja bukan main banyak lg...And yeah, logo utk hari sukan Church pun saya belum sempat nak buat...Adei...Minggu-minggu berikutnya terpaksa hantar banyak btl asgment...Erm, at least semua asgnment saya berjalan semua setakat ni...Hehehe, kalau tidak bertimbun-timbun la jadinya...Nah, biarkan dulu semua tu...kta crta pasal hal lain pulak.

Ermm...now? am listening to Mereka Perlu Tuhan-version yg dibawa oleh TW...Huhu...Actually, saya sgt suka lagu ni kan...Very nice...Coz setiap hari saya memang selalu bertemu dengan org dengan berbagai kerenah...Tapi itulahkan, manusia... Sukar untuk diramal...Kalau kita dengarkan lagu Mereka Perlu Tuhan, memang betul apa yg dinyatakan dalam lirik lagu ni...Saya rasa bukan saya saja, org lain pun sama. Mesti anda selalu berhadapan dengan manusia yg pelbagai ragam...Pada dasarnya kelihatan sangat bahagia, wajah yg penuh dengan gelak ketawa, kelihatannya mereka tiada masalah tetapi jauh di sudut mereka, mereka berasa kehilangan sesuatu dan kekosongan dalam jiwa mereka.

Nah..Di sebalik tawa mereka, mereka berasa duka...Tapi Tuhan, Tuhan sentiasa mengetahui pergumulan yg kita hadapi...Well, mungkin ramai yang berkata, aku percaya pada Tuhan. Tetapi sejauh mana kepercayaan itu jika kita langsung tidak pernah cuba untuk mencari Tuhan...Selalu saja saya mendengar kawan saya berkata, "saya percaya kepada Tuhan walaupun saya jarang bersembahyang atau pergi gereja". Adui...Ini kadang2 buat saya tertanya, sejauh mana kepercayaan yang mereka letakkan pada Tuhan. Jika kita sendiri tidak pernah cuba untuk membuka hati atau menyediakan ruang dalam hati kita untuk Tuhan bagaimana kita boleh katakan bahawa kita percaya kepada Tuhan...

Seringkali sahabat saya katakan pada saya yg saya ni church girl @ holy girl...Ermm...Sukar untuk saya fahami...Kenapa mereka boleh berkata demikian..Lol...Is that juz bcoz saya terlibat dalam pelayanan or smthg else...Well guys, terus terang saya katakan, saya adalah seorang gadis yg selesa utk terlibat dalam pelayanan.. Hati saya, saya cuba sediakan sepenuhnya untuk Tuhan..Sebab kepercayaan saya , saya letakkan sepenuhnya kepada Yesus...And am glad sebab saya diberi peluang utk melayani...setiap hari saya melihat kebaikan Tuhan dalam hidup saya dan saya sangat bersyukur atas semua berkat dan perlindungan yang Tuhan sediakan utk saya. Dan saya bersyukur atas setiap nafas yg saya hirup... :) Saya tahu saya adalah puteri Nya yang sangat berharga di mata Nya...Walau apa pun yang saya lakukan Dia tetap setia bersama saya...Tidak pernah sesekali meninggalkan saya.

Well, itu cuma sebahagian daripada saya...Ramai yg melihat saya sebagai seorang yg serius...Ya, memang saya akui saya sangat serius terutamanya semasa menjalankan tugas..Lol..kerja tetap kerja ok...Tugas yg diberi perlu diselesaikan...Am sorry kalu sesiapa yg pernah bkerja dgn saya, saya memang serius sgt2..hahaha...Ada org pernah cakap hal ni kat saya ba..haha..Opss...Well, itu cuma masa saya btugas ok...Masa lain saya sorang yg gila2...My friends know that! saya suka ketawa, suka membuli, suka bkhutbah, suka membuat lawak! (hahaa, betulka tu?) and for sure saya memang sorang yg gila2 juga bah...You all tidak boleh jangka apa yg saya blh buat bila saya suda gila2..hehehe~

Sunday, February 15, 2009

ChiLLi's 2009-VdaY

Adui..malas sa mok menaip skrg..so juz upload pics yg semalam ja ni :)


yea!
Best woo

Doa bsunggoh sunggoh~


ya...2 cakes... :P~



hait~ sedap ba ni kan....










Friday, February 13, 2009

ChiLLi

:) haits...Chilli..i always talk bout Chilli but never explain bout it...hehe..sbnrnya, Chilli=Child of Light. We are cell group for usm's student..skrg, most of us from sarawak..sabahan? suda hilang smua..ok guys, tmrrw is vday...what is ur plan? uh uh...esok? ada outing for Chilli...juz for fun...huh...tadi sy n d geng g cari hadiah for tetamu esok..last2 dapat jg la hadiah cukup2 ja utk bilangan tetamu..Thankss Fragrance Tree..lol..nice shop...last skali adala kami balut2 n hasilnya spt dbawah...heheh..cuma sa blm lg sign n tulis msg ka smua hadiah..na...later i'll do it...so, nanti nak pg tesco pula carik makanan utk esok..BBQ! yeah...luv it. Happy Valentine's Day all....anyone out there yg teda couple, don't be sad..u still can celebrate d day with othrs ppl, cthnya ur family or ur frens...:)




(cantek kan!)

(I want this!)

Kehidupan

Tuhan yang Mahabaik memberi Kita ikan, tetapi Kita harus mengail untuk mendapatkannya . Demikian juga Jika kamu terus menunggu waktu yang tepat, mungkin kamu tidak akan pernah mulai. Mulailah sekarang... Mulailah di mana kamu berada sekarang dengan apa adanya.

Jangan pernah pikirkan kenapa Kita memilih seseorang untuk dicintai , Tapi sadarilah bahwa cintalah yang memilih Kita untuk mencintainya. Perkawinan memang memiliki banyak kesusahan, tetapi kehidupan bujang tidak memiliki kesenangan . Buka Mata kamu lebar-lebar sebelum menikah, Dan biarkan Mata kamu setengah terpejam sesudahnya . Menikahi wanita atau lelaki kerana kecantikannya atau ketampanannya sama seperti membeli rumah kerana lapisan catnya. Harta milik yang paling berharga bagi seorang lelaki di dunia ini adalah.... Hati seorang wanita ..

Begitu juga Persahabatan, persahabatan adalah 1 jiwa dalam 2 raga Persahabatan sejati umpama kesihatan, nilainya baru Kita sadari setelah Kita kehilangannya . Seorang sahabat adalah yang dapat mendengarkan lagu didalam hatimu Dan akan menyanyikan kembali tatkala kau lupa akan bait-baitnya . Sahabat adalah tangan Tuhan untuk menjaga Kita.

Rasa hormat tidak selalu membawa kepada persahabatan, tapi Jangan pernah menyesal untuk bertemu dengan orang lain... Tapi menyesal-lah jika orang itu menyesal bertemu dengan kamu. Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kamu senang Dan perisai diwaktu kamu susah . Namun kamu tidak akan pernah memiliki seorang teman, jika kamu mengharapkan seseorang tanpa kesalahan. Kerana semua manusia itu baik kalau kamu bisa melihat kebaikannya Dan menyenangkan kalau kamu bisa melihat keunikannya

Tapi semua manusia itu akan buruk Dan membosankan kalau kamu tidak bisa melihat keduanya. Begitu juga Kebijakan, Kebijakan itu seperti cairan , Kegunaannya terletak pada penerapan yang benar, Orang pintar bisa gagal kerana dia memikirkan terlalu banyak hal, Sedangkan orang bodoh sering kali berhasil dengan melakukan tindakan tepat. Dan Kebijakan sejati tidak datang dari fikiran Kita saja, Tetapi juga berdasarkan pada perasaan Dan fakta. Tak seorang pun sempurna. Mereka yang mau belajar dari kesalahan adalah bijak. Menyedihkan melihat orang berkeras bahwa mereka benar meskipun terbukti salah.

Apa yang berada di belakang Kita Dan apa yang berada di depan Kita Adalah perkara kecil berbanding dengan apa yang berada di dalam Kita. Kamu tak bisa mengubah masa lalu.... Tetapi dapat menghancurkan masa kini dengan mengkhuatirkan masa depan .

Bila Kamu mengisi hati kamu ...... Dengan penyesalan untuk masa lalu Dan kekhuatiran untu
k masa depan, Kamu tak memiliki Hari ini untuk kamu syukuri ..Praise The Lord for this wonderful day... :)
I called my mom this morning...after few days didn't talk to her.....glad to know tat she's fine...wow..i really miss my family..huh...espeacially my dad..haha..am very close with my dad..really close :), he is my best fren...actually i contacted everyone in my family today juz to make sure all of them r ok..hehe..my bro busy with his work..my lil sis busy with her study..Well, i received an email from my best buddy today.....i dunno...juz make me almost cry when i read tat email...thanks for d email fren...Actually, i dunno...why suddenly i miss a lot of ppl... :) missing my late grandma...grandpa..hurmm...Losing someone we love is hard to accept especially when the death comes unexpected. For as long as we live, and our love ones r still around, appreciate them. Don't wait until the very last minute to show our appreciation & affection to them. Most of us only realize that after we have lost our love ones. We will say to ourselves, 'if only I had told her/him how i love her'...or 'if only i had brought her to her favourite place'...'if only....'. Dont live ur life with...'if only...'. If u think u should give your mom a hug today, dont hesitate. if u think u should call your best friend today after months of silence, DO IT! And if u think you should ask a cute neighbour out today...GO FOR IT! Life is short...but it doesnt mean you can't do everything. A friend has posted a note in facebook today entitled, "what will happen in my life 5 years fr now?". Relax there fren...dont worry bout what is coming in 5 years. For now juz worry bout ur unwashed clothes in the baldi dlm bilik air there! Leave all ur worries to God. He's the director...we are juz His actors. Matthew 6:34 says“So don’t worry about tomorrow, for tomorrow will bring its own worries. Today’s trouble is enough for today." If God says don't worry about tomorrow..why do u have to worry about 5 years from now?