Tuesday, June 30, 2009

Mirc? (kehkehkehkeh)

Urm...apa sa mau cakap ni wooo...Hehehe..Lupa suda..br saja mau menaip ada org call pula..Trus hilang idea...Owh ya la KaN, ni mau cakap pasal MIRC @ multi internet relay chat...Sa join server Dalnet..ada jua server lain cam quakenet, webnet dll...hahahah..bha2, bagi sepa yg berkecimpung dlm IRc ni, mst dah besa dgn2 suasana dlm IrC tu kan...Well, bg sa, sa join IRc to juz for fun ja...Saja2 masuk tguk2 org chat(kadang2 menyampuk jua bila org tgh chat..Hehehe), dan kegemaran sa dlm Irc tu ialah menjawab Kuiz...berapa kali ulang solan yg sama pun tidak jua sa jemu2 jawab solan kuiz tu...Well, bagi yg br @ dah join IRc, jgn la serius sgt bha..hehehe..byk kes uda sa tguk gara2 iRc ni...sampai gaduh2 di real life pun ada juga...Beh, pa kes ba korang ni...Heeeeeee!...jgn ambil serius bha~ , salu sa tguk org2 chat last2 gaduh..neh, pa la jadik tu...Hahah..1 juga yg sa lucu, ada juga org mau jeles ma sa ni di IRc...yg ni apa la kes? lucu jua sa bla tu org cakap dia sakit ati n mata bila sa n kawan lelaki sa ni berpm.( sa n kawan lelaki sa ni guna istilah Darling bila kami pggl 1 sma lain)~..salu sa n kawan sa ni guna istilah dating bila PM...Adui...bukan nya pg bdating betul2 ba kami 2 tu, crta2 saja ba tu..saja2 tanya khabar...gosip2 ckit..hahaha...pa kes sampai jeles ma sa n dia..sampai kawan laki sa tu pun "takut2" jua sma tu pompuan...Dia ckp pompuan tu tau no phone dia...hIksss...mana dia dpt tau no kawan sa tu pun sa nda tau jua...Tu la sa bilang ma kwn sa tu " hati2 ko bla balik kerja ha tkut da org skodeng ko" sebab dia ckp yg chatter pompuan tu tau tmpt kerja dia...Hahaha... Darlingggggggg! hati2 jak ko ha takut da org intip2 ko sana..nda dpt sa mok menolong...ekekek... maybe si chatter pompuan tu minat ma ko ba tu Darling..jeng jeng jeng (na na na dah sa cakap dia peminat ko ba tu).. anyway, kalo mau cari sa..sa ada di #Iban #borneo #church.. 3 chan utama yg sa salu join~ahmm..ya...kalau mau masuk sila guna server /server serverbuffet.dal.net (6667) , /server atlanta.dal.net (6667) , /server matrix.dal.net (6667) :D

Anyway guys, mcm yg Bro Wi ckp (dont take irc seriously) har har har~ yeah..btul ba tu kan kan kan~ (juga pesan bg yg lama @ br join irc-jgan mudah sgt mok bg no telefon korang pd org yg br korang kenal...HiksHiksHiks..kena gangguan nanti kan susah :P) Kalo macam kes Darling sa td tu, owho susah jg coz nda tau dr mana chatter tu dpt no dia... Well, happy chat guys :) Sila join saya men kuiz d channel borneo kalo mau dpt reload Hphone pecuma..haha..sempat buat promote lg ni!

Monday, June 29, 2009

28-06-09

my fav Lil girl with red- Ah Nong~ and that cutie with blue baby boy~
See..how cute they are
Beh, terpaksa berucap tanpa persediaan :P~
yah..Dewistiel malu2 mau berucap

Sunday, June 28, 2009

Kasih

Kadang-kadang sulit untuk mengungkapkan kasih. Kita memiliki kasih dalam hati, tetapi karena suatu alasan, sulit untuk memberitakannya kepada orang lain. Mungkin kasih kita kecil pada awalnya, tetapi ketika kita mengungkapkannya, kasih itu menjadi semakin bertumbuh. Kita secara alamiah mengasihi mereka yang telah menolong kita, yang menghiburkan kita dalam kesengsaraan kita dan menolong memenuhi kebutuhan kita. Ada sesuatu mengenai kehidupan yang penuh pengorbanan bagi orang lain dan membuat orang tersebut sangat kita sayangi. Hal ini adalah seperti ibu yang biasanya mengasihi anaknya sehingga dia membuat pengorbanan yang besar dan yang terbaik. Hal itu juga merupakan satu alasan mengapa lebih diberkati memberi daripada menerima. Ungkapkan kasih yang Anda miliki dan kasih itu akan bertumbuh.


Thursday, June 25, 2009

Angry

ok..i really love this article.. :) take ur time to read it :)

MEREDAKAN KEMARAHAN
Bacaan : Mazmur 37:1-11

Di buku rekor Guinness 2005, Percy Arrowsmith dan Florence tercatat sebagai suami istri tertua di dunia. Mereka telah menikah selama 80 tahun. Percy berusia 105 tahun, sedangkan istrinya 100 tahun. Namun, keduanya masih saling mencintai. Apa rahasianya? "Sederhana!" kata mereka. "Kami tidak akan pergi tidur sebelum menyelesaikan konflik. Tidak enak tidur membawa kemarahan. Jika bertengkar, kami berusaha saling mengampuni sebelum larut malam, supaya hari itu bisa ditutup dengan ciuman dan genggaman tangan."
Kemarahan bisa mampir mendadak; ketika kita dicurangi, dituduh bersalah, atau saat melihat ketidakadilan. Mazmur 37 ditulis bagi orang muda yang panas hatinya ketika melihat orang-orang jahat sukses. Mereka berbuat curang (ayat 1), melakukan tipu daya, tetapi hidup lebih berhasil ketimbang dirinya yang hidup lurus (ayat 7). Kemarahan pun muncul. Jika dipendam, kemarahan ini akan berbuahkan iri hati dan kepahitan. Satu kali ia bakal meledak dan bertindak main hakim sendiri! Maka, pemazmur menasihatinya untuk berhenti marah (ayat 8) dan menyerahkan masalahnya kepada Tuhan (ayat 5). Biarlah Tuhan yang bertindak dan memunculkan keadilan (ayat 10,11). Kemarahan tidak berguna. Jika disimpan, ia bagai sampah yang membusuki hati.
Apakah Anda sedang marah atau kerap marah? Datangnya marah tak bisa dicegah, tetapi bisa diredakan. Ceritakan kekesalan Anda kepada Tuhan, nantikan Dia bertindak, lalu padamkan amarah Anda sebelum mentari terbenam. Jangan biarkan kemarahan mengotori hati, mematahkan semangat, dan mengganggu waktu tidur Anda! --JTI

Smile



A smile costs nothing but gives much. It enriches those who receive without making poorer those who give. It takes but a moment, but the memory of it sometimes lasts forever. None is so rich or mighty that he cannot get along without it and none is so poor that he cannot be made rich by it. Yet a smile cannot be bought, begged, borrowed, or stolen, for it is something that is of no value to anyone until it is given away. Some people are too tired to give you a smile. Give them one of yours, as none needs a smile so much as he who has no more to give. ~Author Unknown


Wednesday, June 24, 2009

Serius walaupun kecil :)

Nice~....saya suka renungan ni :), so...ok saya kongsi dgn anda semua :)

Nats : Engkau telah setia dalam hal kecil, aku akan memberikan kepadamu tanggung jawab dalam hal yang besar (Matius 25:21)
SERIUS, WALAUPUN KECIL
Bacaan : Matius 25:14-30
Sebagian dari antara kita mungkin lebih suka dipercaya dalam hal-hal besar, daripada dalam hal-hal kecil. Memang tanggung jawab dan risikonya juga makin besar. Namun harapannya, semakin besar kepercayaan yang diberikan, semakin besar pula hasil dan kepuasan yang didapatkan. Maka, hal-hal yang sederhana akhirnya hanya dipandang sebagai pekerjaan yang "tidak menantang".
Namun, firman Tuhan hari ini mengingatkan kita bahwa yang penting adalah keseriusan kita untuk mengerjakan segala sesuatu-entah hal itu "besar" atau "kecil". Jumlah talenta yang dipercayakan oleh sang tuan bukanlah hal yang penting, tetapi sikap hamba-hamba yang mengelolanya, itulah yang terpenting. Hamba yang memiliki lima dan dua talenta, mengembangkannya. Itulah cara mereka menghargai kepercayaan tuannya. Akan tetapi, hamba yang memiliki satu talenta, menimbunnya dalam tanah. Sikap ini tidak berkenan di hadapan Tuhan, sebab ia tidak menggunakan kepercayaan yang ada dengan sebaik-baiknya.
Mari kita melihat kembali apa saja yang telah Tuhan percayakan dalam hidup kita? Mungkin Tuhan memercayakan pekerjaan, keluarga, pelayanan di gereja, persahabatan, harta, atau kemampuan untuk melakukan sesuatu. Sudahkah kita menggunakannya untuk menjadi berkat bagi orang lain dan menghasilkan karya bagi kemuliaan Tuhan?
Meskipun ada alasan bagi kita untuk bersungut-sungut, tetaplah berjuang untuk setia mulai hari ini. "Sekecil" apa pun yang kita peroleh dari Tuhan, kerjakanlah dengan serius. Sebab orang yang setia dalam perkara kecil, mereka mendapat tanggung jawab dalam perkara yang lebih besar. Di dalam perkara kecil, tanggung jawab kita diasah! --HA
SETIALAH DALAM PERKARA "BESAR" ATAU "KECIL"SEBAB DENGAN DEMIKIAN KITA MENYENANGKAN HATI-NYA

Prayer

:) Lets pray for:
-My parents( they will go to Mukah this Thursday)
-My lil bro(he still sick :( ) , for my big Bro too :)
-Sis Rome (for her medical check-up -On Wed)
-Anto and his family ( he said they gt some probl. now and asked me to pray for his family)
-My grandma n grandpa
-Our church ~_~
-Ermm..Vic and kak tiara? :)
-Mimi- I think she is sad now..she said she cant catch up with her study...and tension..poor baby
-many more~~

God Bless You all :)

Friday, June 19, 2009

Centre of my life

wew..so here i am again :) masih lg bercuti.. 2 more weeks lg br sambung belajar smula... tidak lama lg tu...so sad..hehehe...anyway, dah pukul 12.27 am skrg ni...and here i am..still awake..heheh..Kejap lagi tdo la ni... Tidak tau mau buat apa lg...Huh...Ya, time2 macam ni saya dgr lagu The climb-miley Cyrus...hoh..really LuV this song...I dunno...1st time saya dgr lagu ni, rasa sedih pula..LoL..stupid me..I dunno why, but really sad for me...Ya, kalau dgr memang rasanya macam perjalanan hidup saya pula lagu ni ~_~ ... yeah, its the climb and we have to keep going and be strong cause so many things there infront of you that you have to face..not only today or tomorrow but forever...Oh my, but this is life right...This song, remind me of my parents..:) my mom and dad? Yeah, I think their journey of life more complicated than anything that i can imagine...That make me very proud of my parents you know...Mungkin sekarang ramai yang melihat keluarga saya sebagai satu keluarga yang agak "mewah" @ hidup senang... But hey, its not easy as you think...My parents cme from very poor family..You just can't imagine it... But I know cause my parents always remind me of that...Even mau cari makanan pun bukan main susah lagi apatah lagi nak pergi sekolah...But am glad both of them managed to do it...My dad had to work since he 8 @ 9 yrs old..and he had to work hard to find a money juz utk sekolah dia...He got 9 siblings and he is teh 3rd...tp kebanyakan beban keluarga dia yg tanggung... Most of his siblings depends on him...Including the older...but there, my dad never give up...until now he still a go getter...When he gt married with my mom, he make sure that his child will get a better life...yah. and that is what happen...He and my mom work hard for me and my siblings...till we can live in this big house...we get everything we need...They make sure we comfortable with our life...But there's 1 thing that make me very glad, u know what? mom and dad, mrka tak pernah manjakan kami adik beradik...They teach us everything we have to know bout this life...am glad of that u know..Cause when am out there, i know what i have to do to survive...sebut saja apa yg mereka x ajar..lol...pg berkebun, bersawah, memasak, or kerja2 rumah yg lain..ok thats normal thing for us...we used to it...hehe..and i always say this to my sis..am glad coz i know to do all kind of this works berbanding dgn org lain, ada juga org yg tak kenal rumput..Lol...And 1 more things, both of them are great Prayer...Tak pernah sekali pun mereka lupakan salah seorang anak mrka apabila mrka berdoa...dan saya sgt lega, walau di manapun saya berada saya tahu, parents saya sentiasa berdoa utk saya...they always be a good example for us...My dad always said..don't ever let yourself empty, always pray wherever you are... dan selalunya Dinner merupakan satu waktu yang kami ambil untuk berkumpul bersama dan berdoa bersama2...Daddy saya menjadikan masa dinner satu kemestian utk berkumpul bersama... :) Dinner merupakan satu masa yg penting dalam keluarga saya, kerana pada masa itula kami dapat berkumpul dan bercerita....namun yang pasti semuanya ini kerana Kasih Tuhan :) Thanks God for everything..

Wednesday, June 17, 2009

It's the climb



I can almost see it...That dream I'm dreaming but...There's a voice inside my head sayin, You'll never reach it, Every step I'm taking, Every move I make feels...Lost with no direction...My faith is shaking but I..Got to keep trying..Got to keep my head held high..There's always going to be another mountain..I'm always going to want to make it move..Always going to be an uphill battle, Sometimes you going to have to lose, Ain't about how fast I get there, Ain't about what's waiting on the other sideIt's the climb...The struggles I'm facing, The chances I'm taking..Sometimes they knock me down but...No I'm not breaking...The pain I'm knowing...But these are the moments thatI'm going to remember most yeah...Just got to keep going...And I, I got to be strong...Just keep pushing on, There's always going to be another mountain....I'm always going to want to make it move...Always going to be an uphill battle, Sometimes you going to have to lose, Ain't about how fast I get there, Ain't about what's waiting on the other sideIt's the climb...There's always going to be another mountain....I'm always going to want to make it move...Always going to be an uphill battle, Sometimes you going to have to lose, Ain't about how fast I get there, Ain't about what's waiting on the other sideIt's the climb...

Monday, June 15, 2009

Yesus Kekuatan Di Hidupku


YESUS KEKUATAN
Song by Steve Tabalujan
Lyrics by Sari Simorangkir
Music Arrangement by Ucok Radjagukguk
HANYA ENGKAU JURUS'LAMATKU
TUHAN KAU SETIA PADAKU
YANG KUPEGANG HANYA JANJI-MU
KUPERCAYAKAN HIDUPKU
REFF :KUSEMBAH KAU ALLAHKU
BAPA DAN SAHABATKU
KAU YANG PEDULIKAN S'LURUH HIDUPKU
WALAU LEWATI LEMBAH
AKU TAK DITINGGALKAN
YESUS KEKUATAN DI HIDUPKU
HANYA ENGKAU JURUS'LAMATKU
TUHAN KAU SETIA PADAKUKU
YAKINI PERTOLONGAN-MU
TAK KAN TERLAMBAT BAGIKU

Saturday, June 13, 2009

Thursday, June 11, 2009

The soft goodbye?

Hurmm...Lama sudah sa tidak post something di sini kan...huehuehue...bbrpa hari yang lepas pun cuma post lirik lagu saja kat sini..Well, Praise The Lord sebab sepanjang cuti ni, semuanya berjalan dengan lancar...Hehehe...ROS saya pun dah tamat..Tinggal mau buat laporan saja lagi..Uh...Laptop saya pula yang buat hal...heheh..nasib baik rumah da pC...
Anyway, sedar tak sedar next sem dah masuk tahun ke 4 pla saya belajar di Usm...Huh uh..tak sangka dah mau tamat dah! Macam baru semalam pula masuk Usm...Kawan2 saya yg lain pun dah tamat pengajian..So tinggal saya seorang saja lg...Hehehe...
Mengenang kembali perjalanan menempuh hari2 di Usm...Wew, ada yg menggembirakan, ada yg menyedihkan...menyakitkan hati pun ada...Huh...Well, that is life right? Perjalanan yang begitu jauh tetapi tidak terasa sudah semakin hampir kepada destinasi yang perlu saya tuju..Langkah demi langkah saya tinggalkan, sudah hampir menuju puncak rupanya...
Pagi tadi, Kak Lisa sms saya...Bgtau dia blk Medan hari ni...Wew, menyedihkan...Kak Lisa merupakan seorang yg sgt baik..Well, dialah yang banyak mengajar saya tentang pelayanan di gereja...i will miss you kak Lisa :(
Masih panjang dan jauh lagi perjalanan saya ini...Masih banyak yang tidak saya ketahui...Apa yang akan muncul di depan saya pada hari2 berikutnya... Erm...Syukur..Syukur sebab Tuhan sentiasa dan tidak pernah meninggalkan saya...Betapa jauhpun perjalanan Hidup saya, Tuhan sentiasa bersama saya :) Nah kan, betapa istimewanya kita di mata Tuhan...Cuma kadang kala kita yang saja membuatkan Dia tdk kelihatan bersama kita...Kita yang sengaja memulaukan Dia dari hidup kita..
Mengenang kembali perjalanan hidup saya, saya sangat senang dengan semua yang telah Tuhan rancangkan dan sediakan dalam hidup saya...Mungkin ada masanya saya bersungut dan menyoal apa yang berlaku dalam hidup saya...Tetapi sememangnya Tuhan tidak pernah menghampakan anak-anakNya...Pernah saya terfikir kalau Tuhan tidak merencanakan saya untuk belajar di Penang, apa yang berlaku pada saya? Entah, saya sendiripun tidak pasti..
Kerana kasihnya Tuhan, saya dapat belajar di Penang dan kerana kasihNya juga saya dapat berkenalan dengan rakan2 yang banyak membuatkan saya mengenali siapa diri saya yang sebenar..Saya dapat menguatkan diri dalam perjalanan saya untuk mengenali Tuhan...Pembentukan rohani saya lebih kuat di sana...Saya cukup bersyukur dengan semuanya ini...Mungkin jika saya tidak ditempatkan di sana, saya tidak mungkin mengenali Tuhan dengan sebaik sekarang...
Segala apa yang berlaku sepanjang tempoh 3 tahun belajar di sana, Tuhan menggunakan pelbagai cara untuk memastikan saya terus kuat bersama dia..Di saat saya punyai beban dan masalah yang saya fikir saya tidak mampu untuk tanggung, di saat itulah Dia menunjukkan kasih dengan membuka jalan untuk saya..Syukur...Puji Tuhan kerana kebaikan dan kasihNya...Saya pasti Tuhan juga punya rencana terindah bagi anak-anakNya yang lain...cuma Dia punya cara tersendiri untuk menyatakan nya...

How Great is Our God

I really love this song :)

How Great is our God

The splendor of the King, clothed in majesty
Let all the earth rejoice
All the earth rejoice

He wraps himself in Light, and darkness tries to hide
And trembles at His voice
Trembles at His voice

How great is our God, sing with me
How great is our God, and all will see
How great, how great is our God

Age to age He stands
And time is in His hands
Beginning and the end
Beginning and the end

The Godhead Three in One
Father Spirit Son
The Lion and the Lamb
The Lion and the Lamb

How great is our God, sing with me
How great is our God, and all will see
How great, how great is our God

Name above all names
Worthy of all praise
My heart will sing
How great is our God

Name above all names
Worthy of all praise
My heart will sing
How great is our God

How great is our God, sing with me
How great is our God, and all will see
How great, how great is our God

Tuesday, June 9, 2009

Someday

Someday, When we are wiser
When the world's older
When we have learned
I pray, Someday we may yet live
To live and let live
Someday, Life will be fairer
Need will be rarer
And greed will not pay
God speed, This bright millennium
On its way, Let it come
Someday, Someday Our fight will be won then
We'll stand in the sun then
That bright afternoon'
Till then On days when the sun is gone
We'll hang on
If we wish upon the moon
There are some days dark and bitter
Seems we haven't got a prayer
But a prayer for something better
Is the one thing we all share
Someday,
When we are wiser
when the whole world is older
When we have learned, I pray
Someday we may yet live
To live and let live
One day, someday Someday
Life will be fairer
Need will be rarer, Greed will not pay
God speedThis bright millennium
Let it come If we wish upon the moon
One day ,Someday, Soon One day, Someday
Soon...

Friday, June 5, 2009

WiLDa_GuRL aka Jessica

There u go..her pics...:P~ (WiLDa_GuRL aka Jess)








LoL..if u see this nick name in irc...its not me...some ppl confuse and tot its me..but actually its not me...its my lil sis...ehehe


Thursday, June 4, 2009

Ave Maria

She was lost in so many different ways
Out in the darkness with no guide
I know the cost of a losing hand
Never thought the grace of God go high
I found heaven on earth
You were my last, my first
And then I hear this voice inside
Ave Maria
I've been alone when I'm surrounded by friends
How could the silence be so loud?
But I still go home knowing that I've got you
There's only us when the lights go down
You are my heaven on earth
You are my hunger, my thirst
I always hear this voice inside
Singing Ave Maria
Sometimes love can come and pass you by
While your busy making plans
Suddenly hit you and then you realize
It's out of your hands, baby you got to understand
You are my heaven on earth
You are my last, my first
And then I hear this voice inside
Ave Maria, Ave Maria, Ave Maria

Wednesday, June 3, 2009

Closer

I've had enough of this parade
I'm thinking of the words to say
We open up unfinished parts
Broken up It's only love
And when I see you then I know it will be next to me
And when I need you then I know you will be there with me
I'll never leave you
Just need to get Closer, closer
Lean on me nowLean on me now
Closer, closerLean on me now
Lean on me now Keep waking up (waking up) without you here (without you here)
Another day (another day) another year (another year)
I seek the truth (seek the truth), we set apart (we set apart)Second dance
A second chance (a second chance)And when I see you then I know it will be next to meAnd when I need you then I know you will be there with me
I'll never leave you
Just need to get
Closer, closer
Lean on me now Lean on me now Closer, closer
Lean on me nowLean on me now Lean on me now
And when I see you then I know it will be next to me
And when I need you then I know you will be there with me
I'll never leave youJust need to getCloser, closerLean on me now
Lean on me now Closer, closer Lean on me now Lean on me now Lean of me now
Closer, closer Closer, closer