Tuesday, July 28, 2009

Doa & Puasa

:) Bagi yg sdg mengikuti prgrm doa & puasa, dengan kerinduan bersama2 sa mengucapkan selamat meneruskan doa & puasa anda semua...BaK kata orang, memberkati untuk diberkati. Namun saya pasti, di sini kita sama2 ingin mendoakan golongan yang sangat memerlukan doa2 dari kita pada masa kini. :) anyway saudara, apa pun yang Tuhan minta untuk kita doakan, jangan tangguhkannya. Adakalanya Tuhan punya sebab sendiri kenapa dia minta kita berdoa untuk banyak perkara. Lalukan dengan hati ikhlas dan jangan tangguhkan jika anda sudah mendengar Tuhan bersuara...:D Ok deh, mat malam smua....GBU~

Monday, July 27, 2009

Hari Ahad- gtu2 juga :P

Huh..jam 2.32 am sudah...Hehehe...Br saja siap buat asgment ba ni. Hari Selasa nanti mau hantar. Adeh rasa lapar pula ni. Anyway, lama suda nda post something sini kan. Sunyi saja bandar Penang kalo jam begini. Syok pula saya tinguk pemandangan dari katil saya ni. Cuma ada lampu-lampu yang menyinari pulau ni :) Malam owh malam yang sungguh damai sekali. Roomate saya tidur sudah. Mata saya ni saja yang masih segar bugar kunun. Dah melepasi waktu tidur mana la mau tidur lagi. Owh...br teringat, besok mau kena ambil Cangred kat DUP pula. Nasib baik esok kelas kol 9 pg. Hehehe...Entah apa lagi yang saya fikir ni. Terlalu banyak benda mau di fikir. Banyak perkara yang perlu diselesaikan. Dunia dan akhirat. Lol apa pula suda masuk hal akhirat ni. Merepek sudah saya. Ermm...Entah mengapa tadi sewaktu kebaktian, saya seperti terbangun dari satu mimpi~ Lama sudah saya ni terlena dalam dunia mimpi agaknya. Rasanya masih banyak kelemahan dalam diri yang saya tidak sedar selama ini. Walaupun pada hakikatnya saya cuba untuk terus maju bersama Tuhan, namun perjalanan untuk mencari Wajah Tuhan itu masih jauh lagi rupanya. Selama ini saya merasakan apa yang saya lakukan agak mencukupi namun tadi pagi baru saya sedar, jauh lagi semuanya ini. Baru saya sedar bahawa untuk memandang wajah Tuhan bukan satu yang sukar tetapi akan menjadi susah dan tidak terjangkau jika saya membiarkan diri saya terus hanyut. Syukur kerana sepertinya ada sesuatu yang menyedarkan saya :) dan saya percaya itu adalah daripada Bapa sendiri. Kadang kala mungkin kita sengaja membiarkan diri kita hanyut dan leka dengan semua permasalahan di sekeliling kita, namun perlu kita ingat bahawa segala permasalahan yang kita alami itu sangat kecil jika dibandingkan dengan keagungan Allah kita. Jadi, jika anda berasa anda terlalu jauh daripadaNya, cuba, cuba untuk ambil masa yang sesuai dan biarkan diri anda berada di hadiratNya seketika :) pasti anda akan mendapat jawapan daripada, bukan sekadar jawapan tetapi ketenangan yang anda inginkan selama ini. Tuhan tidak pernah memungkiri janji, tetapi manusia yang sentiasa berjanji dan jarang sekali untuk menepatinya. So, let us return :). GBU~

Sunday, July 26, 2009

Bring Me Rain

I can count a million times
People asking me how I
Can praise You with all that
I've gone through
The question just amazes me
Can circumstances possibly
Change who I forever am in You

Maybe since my life was changed
Long before these rainy days
It's never really ever crossed my mind
To turn my back on you, oh Lord
My only shelter from the storm
But instead I draw closer through these times
So I pray

Bring me joy, bring me peace
Bring the chance to be free
Bring me anything that brings
You glory And I know there'll
be days When this life brings me pain
But if that's what it takes to
praise You Jesus, bring the rain

I am yours regardless of the clouds that may
loom above because you are much greater than
my pain you who made a way for me suffering
your destiny so tell me whats a little rain

[1st Chorus]

Holy, holy, holy
Holy, holy, holy
is the lord God almighty
is the lord God almighty
I'm forever singing

[2nd Chorus 2x]

everybody singing
Holy holy holy
you are holy
you are holy

[2nd Chorus 2x]

Thursday, July 23, 2009

Tuesday, July 21, 2009

Your Soul

4-BOYFRIENDS
Once upon a time there was this girl who had four boyfriends. She loved the 4th boyfriend the most and adorned him with rich robes and treated him to the finest of delicacies. She gave him nothing but the best. She also loved the 3rd boyfriend very much and was always showing him offto neighboring kingdoms. However, she feared that one day he would leave her for another.
She also loved her 2nd boyfriend. He was her confidant and was always kind,considerate and patient with her. Whenever this girl faced a problem,she could confide in him, and he would help her get through the difficult times. The girls 1st boyfriend was a very loyal partner and had made great contributions in maintaining her wealth and kingdom. However, she did not love the first boyfriend. Although he loved her deeply, she hardly took notice of him!
One day, the girl fell ill and she knew her time was short. She thought of her luxurious life and wondered, I now have four boyfriends with me, but when I die, I"ll be all alone."
Thus,she asked the 4th boyfriend, "I loved you the most, endowed you withthe finest clothing and showered great care over you. Now that I"m dying, will you follow me and keep me company?"
"No way!", replied the 4th boyfriend, and he walked away without another word. His answer cut like a sharp knife right into her heart.
The sad girl then asked the 3rd boyfriend, "I loved you all my life. Nowthat I"m dying, will you follow me and keep me company?"
"No!", replied the 3rd boyfriend. "Life is too good! When you die, I"m going to marry someone else!"
Her heart sank and turned cold.
She then asked the 2nd boyfriend, "I have always turned to you for help and you"ve always been there for me.
When I die, will you follow me and keep me company?"
"I"m sorry, I can"t help you out this time!", replied the 2nd boyfriend. "At the very most, I can only walk with you to your grave."
His answer struck her like a bolt of lightning, and the girl was devastated. Then a voice called out: "I"ll go with you. I"ll follow you no matter where you go.." The girl looked up, and there was her first boyfriend. He was very skinny as he suffered from malnutrition and neglect. Greatly grieved, the girl said, "I should have taken much better care of you when I had the chance!"

In truth, you have 4 boyfriends in your lives:
Your 4th boyfriend is your body. No matter how much time and effort you lavish in making it look good, it will leave you when you die.
Your 3rd boyfriend is your possessions, status and wealth.When you die, it will all go to others.
Your 2nd boyfriend is your family and friends. No matter how much they havebeen there for you, the furthest they can stay by you is up to the grave.
And your 1st boyfriend is your Soul. Often neglected in pursuit of wealth, power and pleasures of the world.
However,your Soul is the only thing that will follow you where ever you go.Cultivate, strengthen and cherish it now, for it is the only part of you that will follow you to the throne of God and continue with you throughout Eternity.

Thought for the day: Remember, when the world pushes you to your knees, you're in the perfect position to pray.

NB! Being happy doesn't mean everything"s perfect. It means you've decided to see beyond the imperfections

Monday, July 20, 2009

Monday

uh uh....Isnin~ menjelma.....Lol..lama sudah tidak updates blog ni @_@" sorry, malas pula rasa mok updates blog...hehehe...bukan apa bha...tidak da topik mau share2 ni...Ermmm...Utk pengetahuan semua....Penang skrg tgh jerebu..Hoho dan cuaca yang sgt panas kat sini =.=" mau keluar rumah pun malas coz panas sgt...uh..anyway, ada bertambah follower blog sa...tp x tau sapa follower baru tu...Ahm..Thanks for following my blog anyway :) ...Actually, sa mau cakap2 dgn seseorang hr ni..Wew, tp xda org yg sesuai mau d ajak berbual...hehehehe...Selalunya kalu lewat2 camni...saya selalu chat ma si Andrew..ermm..Malam ni teda pula dia on9, kali dia off hr ni =.=" ok bha kalo dia off, blh juga rest....wo wo wo (miss andrew ody) ^_^..besok, aku mau bcg ma Stezo pasal sstu...adeh..nyesal juga nda minta no hp si stezo ni...Stezo slh sorang kwn yg aku jadikan tmpt meluahkan mslh n mta pendapat...ehehehe...=.=" Tadi aku share 1 vid dgn si Tenza,...hahaha..na na na..kan lucu vid tu...actually Aren yg suruh aku tgok...dah la skt prut aku nih, tambah dgn ktawa tgk vid tu lg la skt prut aku...:P (apa suda aku merepek ni aku pun x tau...Bla bla bla..) aeghh...ok guys mau tguk GTO lg ni...GBU all.. ~_~

Wednesday, July 15, 2009

Prayer for today

:) tadi, seorang rakan mta saya doakan dia untuk esok... Katanya esok dia ada urusniaga yang besar melibatkan perniagaan syarikat dia dengan golongan "datuk2" . Lol..gementar juga kawan saya ni sampai tidak tau mau cakap apa esok...Katanya dia suda siapkan pakaian utk esok, siap pakai kot dan berkilat uda kasut utk esok..heheh...lagi satu yg buat sa ketawa ada ka dia cakap dia warnakan rambut dia sikit2 kaler merah...saya tanya kenapa...dia cakap mau bezakan sama pekerja dan bos..aeh..lucu ba dia ni kan...haha..anyway my dear friend..kalo uda memang ko bos kan, tau ba orng..hahahaha...Katanya kalau urusniaga yang melibatkan ratusan ribu tu biasa la, tapi kali ni lebih besar pula...Hahaha..kesian dia ni memang nervous pula dia tadi..Bha my dear friend, jangan gementar la ha..Just cakap ja apa yang kau rasa perlu esok :D, yang penting ko jangan lupa pray utk diri sendiri ok...Apapun yang terjadi, jangan lupa doa n ucapan syukur kpd Tuhan.. :D Saya pun harap esok smua urusniaga ko berjalan dengan baik dan lancar...Yang bahasa English tunggang langgang ko cakap tu, hehehe...cammana la tu hoo..Don't worry bha, boleh saja ba tu kan...Yang penting, ko yakin dan ingatlah muka saya yang cute ini...hahaha..Juz kidding :P~ anyway, saya harap ko berjaya la friend...God Bless You...

Mengingati

Ahm...Sering kali kita cuba untuk melupakan semua masa lalu kita yang kita rasa memberi kesan atau trauma dalam kehidupan kita kan... :) Beberapa hari ini, saya sempat berbual dengan seorang rakan saya... :) saja2 bertanya khabar setelah lama tidak mendengar berita dari dia...Ternyata, memang mengejutkan kerana memang banyak perubahan yang ada pada dia...Bila diingatkan kembali, pada masa lampaunya rakan saya ini merupakan seorang yang banyak masalah...Dia sendiri mengakui bahawa semua yang dia lakukan pada masa lampaunya memang telah banyak menyusahkan dia...dan memberi kesan kepada hidup dia. Dia ckp kan, kalau diimbas kembali memang perbuatan lepas tu smua perbuatan bodoh...Tapi syukur, saya bersyukur kerana rakan saya ini mengambil langkah yang bijak bila dia berusaha untuk mengubah kehidupannya kepada satu dimensi yang lebih baik...Dia berusaha untuk mengikuti kaunseling dan mengubah cara hidupnya dulu...Nah, hasilnya sekarang jauh berbeza kerana sekarang hidup dia menjadi lebih bermakna jika dibandingkan dengan dulu....Adakalanya, kita perlu melihat kepada masa lampau kita untuk menjadi lebih baik pada masa hadapan...Jangan jadikan masa lampau kita sebagai satu batu yang besar dan menghalang kita dari menjalani kehidupan yang lebih baik..Apa pun yang kita lakukan, teruskan berdoa dan minta petunjuk daripada Bapa kita :) kerana Allah itu baik dan sentiasa mendengar doa kita, Amen. Setiap apa yang Tuhan rancangkan utk kita mesti ada sesuatu di sebaliknya..Saya percaya setiap apa yang Tuhan rancangkan utk kita adalah sesuatu yang dia telah sediakan dan pastikan bahawa itu yang terbaik utk kita...Jadi, biarkan Tuhan terus bekerja dalam kehidupan kita...

Tuesday, July 14, 2009

Congratulations

MyHotComments.com

ConGratulations to My BiG Bro :D (ConVo on next Month 10/08/2009)

Saturday, July 11, 2009

Tonight


Erm....Hujan malam malam ni...It's the best time to sleep...Best pula pemandangan malam ni...Entah knpa seronok pula tengok lampu2 yang menerangi bandar ni mlm ini....Very nice and beautiful dan juga menenangkan...Menenangkan? LoL..hopefully boleh menenangkan...I juz got a sms from D...Auw....Dia ckp dia mabuk...Huh..What Happen to You D...Mabuk lg dia mlm ni...So saya reply la dia...Suruh dia tdur kalo dah mabuk, tkt esok skt kepala lg mcm hari tu...Owh my...Entah kenapa la org suka sgt menyeksa diri ni kan, minum2 lepas tu mabuk...Lepas tu nanti complain yang mrka sakit ni la..sakit tu la...Erhhh...kan sendiri juga yang sakit dan menderita...Nah, mau salahkan siapa pula ni...Salahkan diri sendiri la alamatnya...Mau marah teda guna juga kan, kta cakap jgn memabukkan diri tidak juga mendengar...Kalau saya, memang saya tidak pandai mau marah org ni...Setakat mau bg nasihat n cakap2 saja ok la...Yang lain terserah pada diri sdri kalau mau dengar @ tidak.. :D anyway, apa2 pun yang penting jangan la menyeksakan diri... =.=" buat sakit badan ja... Anyway D, saya harap D jgn la mabuk2 cam tu next time eh...Kan dr sdri juga tu yang sakit...Ok la, rasa2 ni sja la yang saya mau share mlm ni...Besok2 smbg lg..
P/s: 1)Congrates to Jiki aka Heaven_Eye aka BungaiPengerindu coz dah dapat domain pengerindu.com...Heheheh...Congrates jiki congrates...
2) To my dear kak P...Hurm, anyway kak nanti2 saya tlg akak tanya si dia pasal tu eh..don't worry :D and thanks for msging me kak...
3)Thanks to my big bro... :D hopefully I can do something to help you back...
4)My dear sis Jes, don't worry bout that 4 puppies, am sure all of that puppies will be ok :) you are so nice lil sis...and hopefully 1 day you will gt ur own puppy...
5)my friend Dijah..Happy birthday to you (:) 23 yrs old friend!)
6) Thanks to Melda coz remind me bout tmrrw!
Ahmm...God night all, God Bless ya... (*hugs and Kisses to all ) God Bless~

Tuesday, July 7, 2009

Penang owhhh Penag

Har har..di sini lah di Penang...kahkahkah..Penang owh Penang... >.< tempat yang bejerebu dan sangat2 busy..weks...Bermula sudah sesi kuliah..uhu~~~nasib baik~ la..kunun2 la nasib ni baik hari Jumaat free xda kelas...Hehehehe...Ya, sudah masuk 4th year...final year...ready mok pg Latihan Mengajar...br tadi masuk kelas Dr Wan...uhukss...gila punya paper...100% course work...nampak cam aku mimang x cukup tdo la sem ni...harhar...mau buat Port Folio kunun...eecaakk..Entah pa2...Belum lg dgn paper Kajian Tindakan...mesti mau gila ni...Aiyak, ni pun aku blum lg pg Library mau update card ni...Iskk..mst mau update juga card...macam2...x boleh ka kalau autoupdate tu...Lg pun 1st week memang aku jarang2 mau masuk library...hahhaha..selalu 2nd and 3rd week br aku rajin masuk library...Owh Owh..boring betul kehidupan pada minggu pertama ni...xixixixi..Xda apa mau di buat...Hurmm..tadi malam Kak Lisa sms aku...Dia ckp dia tgh tension sekarang ni..Huh...kesian kak Lisa :) anyway, sabar jak k Kak ~_~ Don't worry....Hari Ahad yg lepas pergi church..auwww..ramai juga yang aku tidak kenal...heee...byk org baru rupanya...Hahahaha...wew...Si Melda nampak lega jak bila dia tguk aku datang...Alalalalala....kesian punya Si Melda..hahaha...nvm... di sini sudah saya..apa2 hal juz inform sama saya....Comp church rupa2 nya rosak hari tu...ekeke..kesian si Melda tpaksa menaip semula semua lagu kat situ...Hahaha..adidididi...Even malam ahad tu pu Melda call, bgtau ada yg x ok...Owh ok Meld, hari Sabtu ni aku check la...Wew...truk btul eh jerebu luar sana..mau pg mandi d kolam bawah sana pun xda mood..hahahah....Actually mau pergi jalan2 dalam campus sana ba ni..uhuhu....owh ya...Hari selasa ni kan..hehehe...Esok Rabu dan seterusnya...owh owh~...Beginilah kehidupan di sini..Lol.. =.=" ok, da....mau merayau2 dulu buat kerja lain

Friday, July 3, 2009

Sunny`Rain

huhu~ alo all...urmm..saritok ndai entu apa d gaga ku...cuma tadi sempat temu ngau Araffie..menyadi tuai kami d usm la nya suba..lol..diatok nyadi reporter tv3...gaga mai ati maya betemu enggau ya...lama mai enda betemu...mayuh diri cerita tadik..Woh..tadi ya ka pergi Mukah..dah nya sms ku ya..madah ke diri trus ke Bintulu laban driver ya nda meda simpang Mukah...hahaha...truk punya orang! dah ya bc meda simpang Mukah saja enggai madah driver nya...hahaha...adeh, nya meh pengawa madi tuai kami nya..mayuh macam..kasih tudah driver ya, ukai nemu jalai nya org Semenanjung :P Owh ya..tadi sembayang bilik ba kami dtok.. :)Rindu mai bekumpul enggau bala..Nyu puas ketawa, mayuh macam ulah bala iskkk...Ninga crta mami Stiel, sinu mai ninga crta Venno di Shah Alam dia..hoho..Kacih mai menyadi nya...:D sabar madi, nganti ku contact bala kawan ku ba dia ku madah ke nuan ila k...Besampi ja meh nuan..Sigi gaya ba menua orang nya... :)
Anyway, aku pulai 4hb ke penang..Stiel pulai 5hb...hoho..ndai gik meh duai ku ngau melayani deh...eheheh...lama nda nyadi WL ila neh..lelengau bala dia ila :P Ila cuti baru nyambung pelayanan ba ditok baru meh...Pulai agai Penang nyu bisi ga pelayanan din :)..woh..rindu ku ka melayani ba Penang tok sebenarnya...Huhu...Mesti tekenyit bala meda aku datai hr 7 tok ila...hahaha...Huhu..lembau ga asai ka pulai ke Penang tok..lama mai dah cuti...hoho..sigi gaya meh nya kini..Kawan ku Leney nyu seilu2 tadi maya aku sms ya...ngasuh ku pulai jampat ke Penang...enda nyamai ya kediri ko ya...hahaha..kasih meh ya deh...Sabar meh, enda lama gik pulai tok wai.. :) Ngarap ke semua kawan2 gerai semua meh..rindu mai ka betemu ngau bala...Ara madah konvo bln 8 tok engka bisi duai ya Daus ke Penang..Rindu mai ati ku ninga nya..dahlah mayuh kawan konvo sem tok...hehehe...bha..ok la...ka off dulu ~_~ (nyu laun tinduk laban begagai enggau jvgam ba irc...heh..mancal mai gak kawan2 tok )
p/s: Happy birthday agai Kak Pika a.k.a ^Shahfiqa^ a.k.a. Phoebe :) Love you kak..and may God always bless you :)

Thursday, July 2, 2009

OWh...si Junior ka?

Urmm...Tadi, petang saya pg jalan2 di taman tasik dgn adik saya...Time saya mau parking kereta d tempat parking tu, berbunyi pula Hp saya ni..wew...So, saya jawab la kan..dah la nombor yang saya tidak kenali..

Me: Halo~, sepa di sana?
Caller: halo~ , ko di mana skrg ni? ( Keluar loghat sabah)
Me: Uiks, saya di sarawaklah ni..Ni siapa la?
Caller: Weihh, Alice bha ni...hahahah...ko belum balik penang ka?
Me: hehehehhe( ketawa sengih2) ko rupanya Alice, saya masih di sarawak ba ni...kenapa?
Caller: Bukan ba, ni ada saudara sa dr sabah, br masuk Usm...dia tgh cari CG and church...jadik sa bg la no ko dengan dia...nanti ko pg la bawa dia pg church..Lupa pula sa nama dia...
Me: Owhh..ya ka..bha2 bleh ja tu..ko bg la no dia..Ko apa kabar?
Caller: baik ja ku ni (ketawa lg dia) sudah mau kawin la ni...hahahha..ko doa la aku cpt2 kawin
Me: ya la tu..haahha..ok la nanti Sabtu aku blk penang aku contact la budak tu k.
Caller: ok...thanks..nanti sa bgtau ko nama budak tu
Me:Ok ~ thanks..bye2

Lps tu saya tguk la hp sa blk...wohh..ada 3 msg pulak..1 dari si Aren..then 2 dr Si Dijah...Aren msg saya sebab mau bgtau pasal si junior tu..Then msk juga msg dr si Alice ni...Cindy rupanya nama budak tu.. :) anyway Welcome to Usm Cindy..heheheh...kesian juga dgn budak ni, td dia sms sa...kasitau byk bda dia nda faham..anyway, tunggu ja saya blk hr 6 ni kta cakap2 ok Cindy :D