Saturday, August 29, 2009

thanks to heaven_eye @ jiki @ mrJ @ bungaipengerindu..ngee

Hai jiki...ekekek..thanks..lawa sticker I love Sarawak nya..hehehehe..ngaga mayuh2 gik ok :D

Pemuas dahaga... :) I love this one

Ermm..Masa surf di sabda.org sa terbaca n terjumpa renungan harian..entah mengapa, sungguh menarik perhatian..so, sa share la ma smua di sini k..


PEMUAS DAHAGA
Bacaan : Yohanes 4:12-19
Pernah ibu saya dirawat di ICU karena gagal jantung. Dokter memasukkan selang-selang plastik ke dalam mulutnya dari mesin pompa darah. Ketika sadar, ia tak bisa bicara. Bibirnya yang kering mencoba berbisik: "Haus ... haus ...." Ia haus luar biasa, tetapi saya dilarang memberinya minum. Saya hanya boleh mengolesi bibirnya dengan kapas yang dibasahi air. Sungguh pedih melihat ia menderita kehausan, sementara yang saya lakukan tak cukup untuk memuaskan dahaganya.
Kehausan adalah penderitaan hebat. Orang bisa membayar berapa pun untuk memuaskan dahaga. Perempuan Samaria yang ditemui Yesus juga kehausan luar biasa. Bukan haus akan air, tetapi haus kasih sayang. Ia mengira, dengan menikahi seorang laki-laki, dahaganya akan kasih dapat terpuaskan. Nyatanya tidak. Ia mencoba lagi dengan laki-laki lain. Sama saja. Sampai lelaki keenam, ia tetap dahaga. Yesus berkata, yang perempuan itu butuhkan ialah "air hidup." Maksudnya, Roh Kudus (bandingkan dengan Yohanes 7:38,39). Hanya Roh Kudus yang dapat mengisi ruang kosong di hati kita. Memberi kehangatan kasih sejati yang tak dapat manusia berikan. Jika kasih-Nya melimpah di hati, kita akan merasa puas. Tidak lagi menuntut terlalu banyak dari kasih manusia yang terbatas dan bersyarat.
Apakah Anda sering kecewa karena merasa kurang dikasihi? Apakah Anda berharap terlalu banyak pada orang terdekat? Berhentilah menjadikan orang lain sebagai sumber kasih. Minta Roh Kudus memenuhi hati Anda dengan kasih-Nya. Anda akan diubahkan oleh-Nya menjadi penyalur kasih, bukan pengemis kasih -JTI
JADIKAN TUHAN SUMBER KASIH, ANDA TAK AKAN LAGI MENJADI PENGEMIS KASIH

Tuesday, August 25, 2009

Disini aku masih sendiri Merenungi hari-hari sepi Aku tanpamu Masih tanpamu Bila esok hari datang lagi Ku coba untuk hadapi semua ini Meski tanpamu meski tanpamu Bila aku dapat bintang yang berpijar Mentari yang tenang bersamaku disini Ku dapat tertawa menangis merenung Di tempat ini aku bertahan * Suara dengarkanlah aku Apa kabarnya pujaan hatiku Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya Suara dengarkanlah aku Apakah aku slalu dihatinya Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya Kalau ku masih tetap disini Ku lewati semua yang terjadi Aku menunggumu Aku menunggu Suara dengarkanlah aku Apa kabarnya pujaan hatiku Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya Suara dengarkanlah aku Apakah aku ada dihatinya Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya

Monday, August 24, 2009

Welcome back

Hye~ nah..am back :) thanks pd semua yg dah tinggalkan komen dan pesan~ d blog sa ni..Huhuhu..Seminggu bercuti, wew nah minggu ni masuk sudah minggu kuliah semula...Ermm tidak ada apa yang menarik kecuali timbunan asgmnt yang bakal dihantar beberapa minggu lagi..Adidididi..tak terasa juga tu kan, dah masuk minggu ke 8 la..Tinggal 6 minggu lagi? hoh..Ermm...Anyway, next Monday ada konsert church FGA..thew~ blum lg sa confirm ma Kak Miska pasal ni..Owh..dah kol 3.18 am dah ni..Ni br ja selesai menyiapkan asgmnt..Lol..entah kenapa idea saya ni cuma datang lewat malam n awal pagi cam ni ja..Thanks God sda siap 1 asgment :) Anyway,, nite2 all..GBU

Friday, August 21, 2009

Happiness...Love

Happiness is like a butterfly which, when pursued, is always beyond our grasp, but, if you will sit down quietly, may alight upon you. ~Nathaniel Hawthorne

To find someone who will love you for no reason, and to shower that person with reasons, that is the ultimate happiness. ~Robert Brault,

Wednesday, August 19, 2009

Setia...sampai akhir


Fhew...Entah apa yang saya mau share hari ni...Macam biasa selalu saja tiada idea...Tp gatal juga jari2 saya ini mau menaip di sini...owh ya ~_~ Puji Tuhan krna Ahad lepas saya tlh berjaya mengikuti Kelas Pemuridan..Kelas yg sepatutnya lama sudah saya ambil tapi terpaksa sa tunda2 akhirnya Ahad lepas saya telah ikuti..Bulan seterusnya dapat la saya mengikuti kelas Pelayanan dan Misi :) Entah mengapa tiba2 semalam, saya terjumpa satu video kebaktian di youtube...Tetiba juga hati saya rasa sebak dan sedih...Macam tiba2 juga saya rindu semua pelayanan saya di kampung sana...Tiba2 juga saya ingat kembali perjalanan saya sepanjang saya melayani...Permulaan saya melayani...Semuanya tidak saya rancang..Terus terang saya katakan semuanya adalah satu rancangan Tuhan yang paling indah dalam hidup saya...Tuhan memberikan saya peluang untuk melayani..Dan sepanjang melayani, terlalu banyak perkara yang saya pelajari walaupun saya terlibat dalam perlayanan yang kecil saja... Sepanjang perjalanan menjadi Anak Tuhan juga, terlalu banyak rintangan yang perlu dihadapi... Seperti telah tertulis dalam Firman, untuk menjadi murid Tuhan, utk mengikuti Tuhan perlu kita bersedia memikul salib bersamaNya. :) Saya melihat kebaikan Allah dalam hidup saya...Saya melihat bagaimana Dia bekerja dalam hidup saya..Sungguh luar biasa sekali..Kadang2 ada masanya saya sendiri tidak menyangka apa yg Dia sediakan utk saya...Ada juga kadang kala saya merasakan sungguh lelah dan penat utk meneruskan perjalanan dalam mencari wajah Nya...Ada ketikanya ada sahaja masalah besar dan tidak terduga muncul dalam hidup ini yg selalu mengugat kepercayaan terhadap Bapa...Hati ini selalu saya digoda oleh keinginan daging...Sungguh lemah juga diri ini kan...Namun saya bersyukur kerana Roh Kudus itu selalu berkerja dalam diri saya..Selalu mengingatkan diri saya...Saya bersyukur kerana sampai hari ini saya masih dapat meneruskan perjalanan sebagai murid Tuhan...Haleluya bg Dia kerana Dia yg memilih saya menjadi anakNya...terus terang juga saya katakan...Saya bukan seorang yg suka menitiskan air mata, namun bila berhadapan dengan Tuhan, saya merupakan seorang yg sangat mudah untuk mengalirkan air mata...Begitu kecil sekali diri ini kan...masih saya ingat lagi saat istimewa, bila anda telah menemukan Bapa...Perasaan berada dalam pelukanNya...pelukan yang begitu selesa dan lembut sekali..Sukar untuk diluahkan dengan kata2..Pelukan yang membuatkan air mata saya mengalir tanpa henti, hati saya berasa sungguh selesa dan tidak satu perkataan yang dapat saya luahkan pada masa tersebut...Perasaan yang tidak akan pernah saya lupakan dalam hidup saya...Dan saya percaya, anda di luar sana pun pasti telah merasakan betapa besarnya Kasih Allah dalam hidup anda seperti saya...Saya tidak tahu apa yg anda alami, setiap kita memilik perjalanan hidup berbeza..Tapi saya percaya..arahnya adalah sama..iaitu untuk menemukan Wajah Bapa kita...Apapun yang berlaku, serahkan segala kepada Tuhan dan biarkan Dia bekerja dalam hidup kita...Anda tidak akan percaya dengan apa yg Tuhan sediakan dalam hidup saya..kerana...RancanganNya sentiasa melebihi rancangan kita...JalanNya juga di atas jalan kita...Jadi! jika anda masih ragu2 sekarang, lembutkan hati anda...Dan bersedialah untuk mengalami pembaharuan dalam hidup anda..Tuhan itu sentiasa membuka jalan untuk kita..Yang penting ialah diri kita sendiri sama ada kita ingin menerimaNya atau tidak..
P/s: Good Night all... :) GBU all..dan pada yg sudi singgah di blog saya, thanks all.. :) trma kasih krna sudi singgah...Semoga kita sama2 diberkati :)

Saturday, August 15, 2009

The Show

I'm just a little bitcaught in the middleLife is a mazeand love is a riddleI don't know where to goI can't do it alone(I've tried)and I don't know why
Slow it downmake it stopor else my heart is going to pop'cuz it's too muchYeah, it's a lotto be something I'm not
I'm a foolout of love'cuz I just can't get enough
I'm just a little bitcaught in the middleLife is a mazeand love is a riddleI don't know where to goI can't do it alone(I've tried)and I don't know why
I am just a little girl lost in the momentI'm so scaredbut don't show itI can't figure it outit's bringing me down I knowI've got to let it goand just enjoy the show
The sun is hotin the skyjust like a giant spotlightThe people follow the signand synchronize in timeIt's a jokeNobody knowsthey've got a ticket to that show....Yeah

Friday, August 14, 2009

Konvo 09


kehkehkeh~ congrates friends :)... all my best friends...Thanks God for this sweet moments

am~ not in mood~

LoL~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, August 10, 2009

Jadi Seperti-Mu

Bapa Kau setia... Takkan meninggalkan... Dan kupercaya Engkau milikku... Dan ku milikMu ..Kerinduanku, Tinggikan namaMu... Karna ku tahu Engkau dalamku... Dan ku dalamMu...Ubah hatiku seputih hatiMu... Setulus salibMu...KasihMu Tuhan... Biar mataku seperti mataMu, Pancarkan kasihMu...Ku mau jadi SepertiMu





(Lord...am sorry if I hurt someone today..Pls forgive me for that...Even though i know he's not angry, both of us just kidding am sorry if i hurt him today...Pls forgive me Lord~~~Sorry sorry to that guy ^_^ u know who u are...)

Sunday, August 9, 2009

Jubah...owhhh...jubah konvo...

Erhh...td pg kan~ sa pg sana tu campus...ambil jubah konvo utk kawan sa kunun...hahaha...ok..sampai2 turn sana masuk kaunter dalam ambik jubah..sa n si leney ambik la jubah n topi...dengan KoNpiDeN nya keluar n~~ trus balik...sampai sja d pasar pelajar entah camna sa ni bleh flash back pasal kaunter tadi tu..macam2 ada kaunter kalung tadi..hahahha...nah..rupanya kami 2 lupa mau ambik kalung!....mateii~ nah...kena lg blk sana ambik tu kalung...kalu x jadi penerima ijazah x berkalung la mrka 3 ni tadi...nasib baik blum sampai rmh..kalo x..percuma juga tu jalan jauh2 pg campus sana tu tadi :P

Saturday, August 8, 2009

Pasar malam~~~~~~

Am going to pasar malammmmmmmmmmm~~~~~~ huhuhuhu

Thursday, August 6, 2009

Kadang2 aku juga berfikir....

Selamat tengahari smua :D , hopefully semua sihat2 ja hari ni~ dan yang penting anda semua menikmati perjalanan anda pada hari ini...sama ada bosan, gembira atau apa pun yang anda alami pada hari ini, hargailah setiap detik yang anda miliki...Mungkin ada yang sedang tensen sekarang ni,mungkin ada juga yg sedang menikmati Lunch anda, yg sedang bertelefon ma org tersayang, yg sedang sedih, yg sedang mencari sesuatu atau yg sedang menatap monitor komputer...Ahh..saya pasti kalau tengahari ni kan, mst ramai yg sedang lunch masa ni... Saya sekarang ni pun tgh menikmati oat n yogurt saya(kol 1 nanti ada kelas, so malas mau lunch). Masa saya bangun pagi tadi, saya baring di katil sambil melihat ke luar tingkap sana...Ermm...nampak tu aeroplane lalu...Nampak juga awan yang sungguh cantik...Saya bilang sama diri saya, owhh...indah sungguh hari ni~ cuaca pun ok sja...Br saya teringat yg semalam hujan...Thanks God dapat juga mengurangkan jerebu di sini...Ternyata Tuhan sentiasa mendengar doa2 kita dan tahu bila masa kita memerlukan keajaiban dariNya...Owh..ya apa yg saya mau cakap di sini ialah, walau apa pun kita hadapi dalam kehidupan seharian kita, samada kita suka atau tidak, kadang2 kita perlu mengambil masa untuk membuat relfeksi tentang perjalanan hidup kita ni kan...Mungkin bila kita sudah membuat refleksi ttg diri kita, kita akan menghargai apa yg berlaku dlm kehidupan kita...kdg2 perkara yg tidak kita suka itu la yg memberi petunjuk seterusnya kepada diri kita untuk menjadi lebih baik...Hidup dikelilingi oleh individu-individu yang pelbagai ragam kadang2 membuat saya ketawa sendiri...Dan paling saya tidak suka ialah sikap individu yang sentiasa merungut dengan apa yg ada di sekeliling mereka...Adui..sekali sekala tdk bolehka bersyukur..hari2 mau merungut, pasal hal remeh pun mau merungut...kadang2 geram juga sa tguk...Saya tidak tahu apa lg yang perlu dirungutkan kalau Tuhan sudah memberikan kita peluang yg baru setiap hari untuk menikmati keindahan yg Tuhan sudah sediakan untuk kta...Kalau Tuhan mang sudah sediakan semua keperluan kita...Apa lagi yang mau dirungutkan tu...Cukuplah dengan semua yg ada.. Bersyukurlah~.. Bersyukurla.. Itu yang papa sa salu cakap tu kalau kami adik beradik complain pasal sesuatu...Jadi bersyukur la...berhenti mau merungut tu~ Kalau Tuhan boleh sediakan semua keperluan untuk kita, saya percaya Dia juga boleh ambil semua tu bila2 masa yg dia suka... :) jadi, nikmati hari2 anda dan bersyukurlah.... :P

Tuesday, August 4, 2009

3-08-09

Ehem...hai smua..B4 sa try utk melelapkan mata, juz mok kongsi2 sdkt pasal life sa harini...actually entah napa hari ni semua class yang saya masuk sa rasa menarik..LoL...kelas PGT 303 Kajian dan Tindakan Penyelidikan yg selalu buat sa mengantuk tu pun rasa menarik hari ini...Even class Kaedah Mengajar Multimedia pun menarik perhatian...Ahm....Besok xda kelas coz Dr Wan ada mesyuarat d Putrajaya...So, free la sa esok...Free kunun tp tpaksa siapkan semua asgment coz byk lagi asgment yg menunggu....Entah napa sa rasa x sabar saja mau pg latihan Mengajar next sem..Actually, rasa gementar yg banyak ni...Takut mau pg mengajar...coz berdasarkan pengalaman sa pg ROS bulan Mei yang lepas, fuhh...students sekarang ni jauh lebih ganas daripada students yg lepas..Even yang form 1 pun dah mula menunjukkan belang...Mau x mau terpaksa juga guna kebijaksanaan diri untuk kawal smua students...Lagipun bukan juga smua pendekatan yg d pelajari blh diaplikasi...Huh, bak kata org tugas guru ialah mendidik, jadi amat penting bagi seorang guru untuk mengorbankan jiwa mereka bagi memastikan tugas mereka dilakukan dengan sempurna...apa2 pun dilakukan seorang pendidik, perlulah dilakukan dengan sepenuh hati krna seluruh kepercayaan telah diletakkan pada pendidik tersebut...Jadi, saya truskan dengan doa, bahawa jiwa saya sebagai seorang pendidik akan trus cekal krna saya percaya dengan karunia yang Tuhan berikan kepada saya..dan apa pun rencana Tuhan bagi kehidupan saya sebagai seorang pendidik, saya percaya semuanya ada makna tersendiri :D

KliNiK DeSa CheManoNg, SoNg~~~~~~~





Ehem, hi all. Juz wanna share with ya all, some pics that my Bro send to me this morning. Klinik Desa Nanga Chemanong, nun jauh di pedalaman sana.Terpaksa guna perahu selama 5 jam dari pekan Song br blh sampai sana...Tempat abang saya dihantar untuk bekerja sekarang ni...Satu hari nanti saya mau pergi sana...Abang sa crta kehidupan di sana sungguh best, walaupun penduduknya agak jauh di pedalaman sana tetapi penduduknya ramah. Cuma kesian, kehidupan mereka jauh ketinggalan even klinik ni pun terlalu banyak kekurangannya...setiap kali abang sa balik cuti, mst dia suruh sa prepare something utk dia bawa balik sana...selalu sa buat kek buah utk abang sa ni...Dia bilang, kanak2 yg pergi klinik dia suka makan tu kek buah...kdg2 kesian juga sa dgr crta abang sa pasal penduduk sana tuh...byk sgt kekurangan...anyway i juz hope that one day i can go there...~