Tuesday, August 4, 2009

3-08-09

Ehem...hai smua..B4 sa try utk melelapkan mata, juz mok kongsi2 sdkt pasal life sa harini...actually entah napa hari ni semua class yang saya masuk sa rasa menarik..LoL...kelas PGT 303 Kajian dan Tindakan Penyelidikan yg selalu buat sa mengantuk tu pun rasa menarik hari ini...Even class Kaedah Mengajar Multimedia pun menarik perhatian...Ahm....Besok xda kelas coz Dr Wan ada mesyuarat d Putrajaya...So, free la sa esok...Free kunun tp tpaksa siapkan semua asgment coz byk lagi asgment yg menunggu....Entah napa sa rasa x sabar saja mau pg latihan Mengajar next sem..Actually, rasa gementar yg banyak ni...Takut mau pg mengajar...coz berdasarkan pengalaman sa pg ROS bulan Mei yang lepas, fuhh...students sekarang ni jauh lebih ganas daripada students yg lepas..Even yang form 1 pun dah mula menunjukkan belang...Mau x mau terpaksa juga guna kebijaksanaan diri untuk kawal smua students...Lagipun bukan juga smua pendekatan yg d pelajari blh diaplikasi...Huh, bak kata org tugas guru ialah mendidik, jadi amat penting bagi seorang guru untuk mengorbankan jiwa mereka bagi memastikan tugas mereka dilakukan dengan sempurna...apa2 pun dilakukan seorang pendidik, perlulah dilakukan dengan sepenuh hati krna seluruh kepercayaan telah diletakkan pada pendidik tersebut...Jadi, saya truskan dengan doa, bahawa jiwa saya sebagai seorang pendidik akan trus cekal krna saya percaya dengan karunia yang Tuhan berikan kepada saya..dan apa pun rencana Tuhan bagi kehidupan saya sebagai seorang pendidik, saya percaya semuanya ada makna tersendiri :D

5 comments:

Precious_One said...

All the best!! memang perlukan pendekatan yang bijak. Specially jiwa muda seperti mereka, kalu boleh dalam satu masa nak buat semua benda sekaligus... The best way is guna cara psikologi...

Cara ni juga sia pakai utk tangani kanak2-remaja. iaitu thread them macam adults.. Mrk akan rasa dihargai dan mereka pasti beri respon seakan-akan mereka sudah menjadi orang dewasa matang. Cara kita bercakap, topik perbualan & tindakan kita... Good luck yah! GBU

Wilder said...

Owhh..thanks sis for the tips...iya~ hari tu masa ROS sa masuk kelas pun sa cuba2 guna pdktan cam tu...mula2 mok kenal2 btul2 sama mrka...nasib baik x da masalah time masuk kelas~ :D

Black Water Edition said...

semoga cita2 mu mjadi pendidik berjaya!!!

Bp @ pengerindu.com said...

huhu.. kalau saya lah i akan rotan kuat1.. wawawa.. balas dendam zaman i kena rotan

Wilder said...

eee...jiki..merotan budak eh? no no no =.=" nda ku sanggup~