Saturday, October 31, 2009

A Tear Fell

A Tear Fell
I shed a tear today
Silently, I felt it fall
You caught it
shared it
held it
felt it
then
suddenly
it wasn't
so big
after all

Hehe..u know how much I love poems..and I found this one..its just a simple poem..but I really love it..
I like this one, because something like it happened to me...This poem just reminded me to someone...1 of my best friend that always in time...when I need someone to talk to :X or when I need someone's arm when I feel that I want to cry...

Hye...

I really luv to write a poem..some of it suddenly come across my mind...I don't know why, but it's kinda like the words just comes naturally to me...( :D~ luahan ini berdasarkan satu kisah@ crta yg aku lihat td..Emily-of the new moon...)

*Hye...entah mengapa tba2 perasaan ini begini
*Pilu, sedih, hiba...ermm...sukar untuk dikatakan
*kadang kala, aku sendiri bertanya
*Adakah engkau memahami perasaanku
*Adakah pernah terlintas difikiranmu
bahawa aku sentiasa berada dalam keadaan lemah..
*Ya, mungkin dimatamu aku kelihatan kuat, ceria, gembira...
Sentiasa mengukir senyuman seolah2 tiada apa yg perlu dirisaukan
*Tetapi pada hakikatnya, terlalu banyak perkara yg tersembunyi..
Tersembunyi disebalik wajah ini..
*Ya...adakalanya aku bersikap dingin..mungkin sangat dingin bagimu
Tapi adakah engkau sedar...perasaan itu yg membuatkan aku dingin
Menyeksakan...adakalanya, melihat engkau bagaikan melihat seorang bayi
yg memerlukan kasih dan pelukan..membuatkan aku begitu ingin memelukmu
*selalunya, aku melihat engkau sebagai pelindungku..sebagai tempat untuk aku mengadu..
Dan engkaulah satu2nya yg aku perlukan bila aku dlm kesedihan
*Ingin juga bertanya, adakah engkau memahaminya..
*Adakalanya aku ingin menangis, tetapi aku tetap bertahan
Ya..tidak mungkin dia ini akan menangis..tidak mungkin dia akan menitiskan airmata
*Tapi, hakikatnya...manusia itu tidak akan dapat berbohong pada perasaannya sendirikan..
Sehingga akhirnya, air mata itu...menitis...akhirnya perasaan itu sgt perlu dilepaskan...
*Akhirnya menyerah seperti seorang bayi yg kesakitan...menangis tanpa peduli siapa disekelilingnya...
*Hye...tak apa..menangislah....menangis sehingga engkau berasa puas...
*Ya...cukup...cukup setakat ini...biar sampai setakat ini saja perasaan sedih ini..
Saat ini juga..ku lontarkan perasaan ini jauh dariku..biar tidak ada lagi yg boleh menguris
perasaan dan mengganggu tidur ku...
*Senyum..itu yg perlu aku lakukan...Dan biarkan yg berlalu itu sebagai satu peringatan
yg sentiasa membuatkan aku kuat pada masa akan datang....

Friday, October 30, 2009

As Long As I Live~~

* I don't know what am I thinking bout now
*Juz feel like I wanna pray (Huhu..dawn..its the best time to pray :) )
*I juz can't wait to finish my exam :)
*I wanna go home (Uhhh..i miss my family :d~)
*Owh..am listening to Chris Tomlin-How Great Is Our God...jizz..really love this song..remind me of Mother's Day last time...
*Actually, am nervous when am thinking of my LM next sem..kinda very challenging and hard...uh~ uh~
*And yes...of coz am glad coz 1 more sem to go..and then I'll graduate....
*I miss my dears friends of coz..huhuhu...all Chillies members.. :X i miss kak sinar..kak betti..kak Lisa especially..huhuhu~wish we all can meet and gather again like we did last time..
*Am kinda sad coz Sis Rosy will go back to sarawak soon... :< huhuhu..she will b grad 2 more weeks...and soon! She will be a Pastor :) am so proud of u sis.

P/s: time to go now..lol..time to go to la la land :)..GBU all..

Hosanna~Be lifted High

I really love this song...And once I sing it, I juz can't stop... I will keep singing~~like nothing can stop me..Lol.. This song by True Worshippers....From their album GOIV...

Thursday, October 29, 2009

Award from Bungai Pengerindu @ MrJ

Saya menerima award drpd MrJ..thanks MrJ..I really luv it...such a beautiful award =) (bebungai asai ati bulih award ari MrJ) ekekekeke

Top Commenter @ www.pengerindu.com

Wednesday, October 28, 2009

Pencobaan...its only life

Beberapa hari yang lepas...Saya chat ma cousin saya...Actually, beberapa hari sebelum ni adik saya sms saya dan bgtau pasal cousin saya..adik saya ckp yg cousin saya ni sakit..And she said that my cousin called my daddy and mummy... She cried very hard.. :x saya faham perasaan cousin saya ni....Tiba2 saja dia diagnosis sakit jantung dan tentunya satu kejutan yg besar bg dia bukan? saya pasti...kalau saya pun dalam situasi tersebut, sudah tentu saya akan mengalami kejutan dan kekecewaan yg sangat besar...Tapi saya lega, kerana cousin saya sentiasa terbuka dan menerima dugaan daripada Tuhan ini... Yang pasti, dia tabah menghadapinya...


9:20pmCatherine
eb..pray 4 kakak ekun
9:20pmJosephine
kak ekun
9:21pmCatherine
yup...plz pray 4 me.....besar sungguh pencobaan yang Tuhan bagi kat kakak
9:21pmJosephine
kak sudah ok ka? ada pa ckp kak ekun sakit...
Catherine
ya...masih lagi sakit...
nti 13.11 kakak further check kat kuching..
9:22pmJosephine
ya...jadi mcm mana la? owhh...
dun worry..we will pray for you
sudah saya ckp dgn jimmy n eita

Namun saya percaya, walau apapun dugaan yg ada dihadapan kita, Tuhan pasti sentiasa bersama dengan kita... :) Yes kak Ekun...we will always pray for you sis... :)

Monday, October 26, 2009

MrJ online survey-sex b4 married :X

Few days ago..ermm...on saturday or friday...saya sendiri sudah lupa..My friend..MrJ or Jiki buat on9 survey...and resultsnya, saya juz baca semalam..actually..haritu ada la saya tengok dia bertanya kpada bbrpa rakan ttg survey tersebut dan keputusannya...ekeke..ok :X they're open minded and thanks for sharing guys :P cuma saya ketawa berabis baca results tu coz ada la yang melucukan...lebih2 lagi bila saya tguk satu persatu responden tu..walaupun MrJ hide nick durang..tp saya dapat detect drpd ayat mereka...and ya.. for my Bro Vic :P~ nice bro..haha..love ur opinions ^^...

So..sapa2 nak tguk hasil survey si Mr J..bleh click di sini : Survey MrJ

Gotchaaa :X [kena kc main si Uncle Ioo]

wew...Semalam saya trma panggilan dr seseorang...Ermm...Mula2 call, dia ckp English la sama saya... Kunun2 introduce diri daripada Public Bank..Then dia bilang, saya ada buat/apply full loan.. Omg...Masa tu mo saja saya call papa sa, suruh papa sa check... Lepas tu, saya tanya la dia balik..Since bila pula saya ada apply tu...Kunun2 mo tanya dia lebih details la.. Ya la sapa tak tekejut, tiba2 ja org dari bank call and ckp kita apply loan sedangkan tidak pernah pun pergi public bank sana utk apply...Dahla saya ni student..buat apa sibuk2 nak apply loan...Kalo udah kerja..mo beli rumah..beli kereta dapat juga terima pakai..hahaha...Then, org tu tiba2 ckp.. "can we speak in Malay" saya pelik la..napa pula "Banker" mo ckp malay. tadi suda smart dia ckp BI ma saya...Buang tabiat ba ni Banker...So sa tanya la dia lg.. "Why don't we juz speak in English" hahh...tau pa jadi lepas tu....lepas tu dia ckp... "unlce ba ni"...sempat juga sa blur..then trus sa jerit..."Uncleeeeeee....apa ni..mo jadi banker kunun" and kami 2 pun meletup ketawa...lama juga ketawa...Neh..uncle ioo kesayangan ku...next time mo kc main niece ko ni, agak2 la juga...ahahaha..jan la sampai bulih pecah tembirang tu..ekekeke...uncle ckp nda sanggup mo trus main2 coz sa mcm mo marah suda...kekekeke..padan muka..tp yg lucunya adalah masa dia ckp "can we speak in malay" tetttttttttttttttttttttttttttt...uncle2 manada banker akan ckp mcm tu ma pelanggan dia..akakakaka...thats y la sa syak2 sikit masa tu...eeeee...mentang2 la saya tidak cam sora dia :X..jahat ba ni uncle kasi main niece sja...huhu..jadi..pengajarannya :X jan kasi main niece ko ni lg kalo errr..enda sanggup kenen...akakakaka :X.. anyway uncle..hopefully nenek cpt2 sembuh ^^... jaga nenek baik2 k...

It's time to rest

Rest? haha..rest daripada apa la ni? Mesti ramai yang tertanya-tanya...It's nothing.. Cuma tiba2 teringat akan perbualan saya dengan salah seorang rakan IRC saya beberapa hari lepas...Lama sudah bermain dalam dunia IRC, tiba2 saja rasa mo off trus... Terus saya ckp la dengan rakan saya tu yg saya mo cuti seketika dari dunia IRC...Ermm, but he said, don't stop or quit..There's no reasons to quit...IRC is just a place to loaf(macam kedai mamak) ...So, there's no reasons to stop or quit..The only reasons he still in IRC now? Because he have friends like me and others... :< auww...hahaha..tu buat saya serba salah...Ya, IRC bukan saja tempat untuk kita saja2 suka nak chat... Tp sebenarnya dunia IRC begitu luas... :) for those that already join IRC for a long time..You know what i mean right... It's not just a place that we can chat but place that we can share our knowledge and so on.... Hehehehe :X... [tra la la la ..thanks Bro :P~ u really cheers me up] But i will rest for a while :D~ and be back soon ok..so, if u miss me...u know where to find me...:)

P/s : and 1 more thing.. I changed my profiles pic in FB again to the pic that i used b4 coz too many ppl complained that my new pic is dark :X and til MrJ on9 in IRC and asked ppl there to call me to make sure that is real me...koekoekekoe..ok..lucu deh Jiki tok :X

Bapa Engkau Sungguh Baik

Bapa Engkau sungguh baik,
KasihMu melimpah di hidupku,
Bapa ku berterima kasih,
BerkatMu hari ini,
Yang Kau sediakan bagiku,
Ku naikkan syukurku,
Buat hari yang Kau beri.
Tak habis-habisnya kasih dan rahmatMu,
S'lalu baru dan tak pernah terlambat
pertolonganMu,
Besar setiaMu di spanjang hidupku...

Friday, October 23, 2009

Kadangkala kita lupa...

Di dalam bilik yg terang dan tenang aku duduk...sambil menikmati minuman yg ada padaku.. Tiba2 aku mengingati beberapa video yg telah aku tonton pd masa lalu..Mengingatkan aku berapa bertuah hidupku ni..Dapat belajar, dpt menikmati kehidupan seharian seolah-olah tiada apa yg dapat menghalangi aku pada masa akan datang...tetapi, seringkali aku berasa bahawa semuanya tidak puas.. Tidak pernah berasa cukup..Sedangkan semua keperluanku memang sentiasa ada...Sering memikirkan ttg masa depan, dengan kekhuatiran..bagaimana kalau pd masa akan datang aku gagal..bagaimana jika berlaku apa2..terlalu banyak kekhuatiran yg kadang2 muncul di fikiran ini...Bodoh bukan? ada sesuatu yg membuatkan aku berfikir bahawa apa yg aku fkrkan tersebut sia2..bagaimana aku sampai boleh berfikir demikian sedangkan di luar sana begitu banyak yg langsung tidak punya apa2 dan kekurangan jauh lebih merana daripada aku...begitu ramai yg tidak punya makanan..yg tidak punya keluarga...yg disisihkan..yg tidak punya peluang langsung untuk menikmati kehidupan mereka..yg tidak mengenali apa itu keselesaan..yg berhadapan dengan maut,peperangan sehinggakan fkran mereka hanya tertumpu utk selamat pd hari2 berikutnya..tidak punya tempat tidur...dan lebih teruknya tidak memperoleh kasih sayang... Bukankah aku sekarang sangat bertuah dengan semua keperluan yg ada padaku... Whoaa... Bersyukurlah.. Ya, bersyukurlahh... cuma kadang2.. keselesaan inilah yang membuatkan aku lupa diri.. Namun begitu..aku perlu sentiasa mengingati akan lbh ramai org diluar yg sangat memerlukan sokongan daripada kita yg dlm kehidupan selesa ini... Perlu aku akui, aku sangat gembira kerana mengenal Tuhan...Mengenal kasihnya Tuhan yg sentiasa menuntun aku setiap kali..Sentiasa mengingatkan aku...betapa hidup ini cumalah sementara sahaja di dunia..Hidup yg kekal cuma di syurga.. Jika kita masih terikat dengan dunia..gi mana kita dapat ke syurga... =) jawapannya, kita sendiri yg tahu bukan.. (saudara dan saya masing2 faham)...Syukur kerana kita dipilih menjadi anak Tuhan yg istimewa... Syukur :D...

Dan, ya bagaimana kita boleh berkata yg kita menderita, kita kecewa, kita sedih, kita putus asa, kalah, atau dlm kesakitan dan merasakan dunia kita tidak bermakna? Sedangkan kita punya segalanya...keluarga..keperluan kita juga ada... Sedangkan ada byk lg penderitaan di luar sana yg tidak kita alami... Ada lg kehidupan mereka yg tidak miliki apa2 yg tidak kita alami...mereka yg pada mlmnya tidak ada arah tujuan, yg selama kehidupan mereka tidak kenal perkataan "pulang" kerana tidak punya tmpt berteduh..tidak tahu erti "kasih sayang" kerana mereka dibuang@ disisihkan...tidak kenal erti "kenyang" kerana mereka sentiasa kelaparan... Tetapi dalam penderitaan itu mereka dpt tidur malam dengan nyenyak dan bermimpi... Mimpi yg menggambarkan kehidupan yg mereka ingini.. Apakah kita masih lg dikaburi dengan keselesaan kita sehingga kita sering belayar jauh dlm keselesaan kita... =) syukurlah sekiranya anda mendapat semua keperluan anda...dan ptg.. Syukurlah dengan peluang yg anda miliki kerana dapat menikmati hari2 indah yg Tuhan sediakan untuk anda...

photoshop :x


:x I juz took my pic yesterday and..Ermmm...bcoz nthg to do..so i juz play with photoshop..lots of thing i forget bout photoshop..ermm..but anyway..ekeke..at least i can edit this pic :P~
the dark one is pic that i took yesterday...hahaha...

Friday, October 16, 2009

life is about experiencing, not about hiding away

"
Losing someone we love is hard to accept especially when the death comes unexpected. For as long as we live, and our love ones r still around, appreciate them. Don't wait until the very last minute to show our appreciation & affection to them. Most of us only realize that after we have lost our love ones. We will say to ourselves, 'if only I had told her/him how i love her'...or 'if only i had brought her to her favourite place'...'if only....'. Dont live ur life with...'if only...'. If u think u should give your mom a hug today, dont hesitate. if u think u should call your best friend today after months of silence, DO IT! And if u think you should ask a cute neighbour out today...GO FOR IT! Life is short...but it doesnt mean you can't do everything. A friend has posted a note in facebook today entitled, "what will happen in my life 5 years fr now?". Relax there fren...dont worry bout what is coming in 5 years. For now juz worry bout ur unwashed clothes in the baldi dlm bilik air there! Leave all ur worries to God. He's the director...we are juz His actors. Matthew 6:34 says
“So don’t worry about tomorrow, for tomorrow will bring its own worries. Today’s trouble is enough for today." If God says don't worry about tomorrow..why do u have to worry about 5 years from now? "

Tuesday, October 13, 2009

A New Generation Praying Children

Memiliki hati seperti kanak-kanak ini adalah satu anugerah yang terindah... Tiada yang lebih indah apabila mendengar mereka berdoa dengan sepenuh hati...Pertama kali mendengar video ini, saya tidak dapat berkata2...Hanya mampu terdiam...All of this children pray with faith and sorrow... What else can we say...I just pray that I can pray, love and praise Lord as they are...Real trueworshippers...(all we need is You..Our one Father...)





At that time Jesus said, "I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children. - Matt 11:25

And he said: "I tell you the truth, unless you change and become like little children, you will never enter the kingdom of heaven. - Matt 18:3

Jesus said, "Let the little children come to me, and do not hinder them, for the kingdom of heaven belongs to such as these." - Matt 19:14

From the lips of children and infants you have ordained praise. - Matt 21:16b

Whoever welcomes one of these little children in my name welcomes me... - Mark 9:37a (more)

Saturday, October 10, 2009

How deep His Love For Us :)

I really love this song ^^.. Found this vid yesterday and now i love to share this vid with you. GBU :)

Monday, October 5, 2009

Jawapan atau persoalan?

Sejauh mana sudah perjalanan hidup kita ini? Satu persoalan yg sering bermain di fikiran saya.. Semalam entah bagaimana tiba2 saja hati saya terdetik untuk pergi ke kawasan bukit di HEP sana...Tiba2 saya berasa sangat rindu akan kedamaian yang Tuhan berikan... Mungkin kerana terlalu sibuk beberapa minggu kebelakangan ini membuatkan saya rindukan damai bersamaNya...Hampir setengah duduk di atas bukit menikmati pemandangan laut dan jambatan Pulau Pinang...Sempat juga saya mengimbas kembali detik2 yang membawa kesan besar dalam hidup saya...Mengingat kembali satu persatu perkara yang membawa kegembiraan...perkara yang membawa kepada kepahitan dan kekecewaan.. Ternyata semuanya itu membuka mata saya untuk berjalan lebih jauh...Hati saya sempat berkata "Masih awal lagi perjalanan saya ini rupanya". Nah, balik dari situ dalam perjalanan pulang ke rumah.. sempat saya berdoa sepanjang perjalanan..Minta pengampunan daripada Bapa atas semua kedegilan dan keegoan saya yang kadang2 saya rasa terlampau sangat...Rindu sekali untuk saya sentiasa berada dlm hadiratnya....Dalam perjalanan blk ni, tba2 saya teringat perkara yg berlaku beberapa hari sebelumnya... Suatu pagi saya bangun terus saja macam ada sesuatu yg bersuara dalam hati saya "Ini aku, utuslah aku Tuhan" ..berulang2 kali suara itu bermain2 dlm hati dan fikiran saya..Sehingga saya pergi ke kelas pun masih sama juga...Sempat juga saya berkata dlm hati saya " Bapa apa yang engka mau aku lakukan ini...Kenapa ayat ini yang tba2 bermain di hati dan fikiran saya hari ini..Tunjukkanlah Bapa..apa sebenarnya ini" dan ternyata..doa saya itu tadi terjawab apabila saya balik dr kelas..smpi di rumah...ada seorang rakan yg menghubungi saya dan dia berkata..Phine,sstu blaku dlm hidup saya...suatu yg memusnahkan hidup seorang wanita..dah semacam dpt mengagak jga hati saya ni..trus saya tanya dia..apa tu kak..lalu dia jwb.. "saya pregnant" yah...memang btul jangkaan saya..dan ternyata Bfnya x mo btjgjawab... Tp saya truskan juga memberi kata smgt pada dia..dan doa utama saya agar dia tidak melakukan sesuatu yg membawa penyesalan pd diri dia...smlm saya bhbg dgn dia..tnyta dia dlm keadaan baik skrg ni dan masih cuba untuk menyelesaikan mslh dengan bf dia... Jadi berdasarkan suara yg berkata dlm hati saya "inilah aku, utuslah aku Tuhan" aku percaya bahawa Tuhan sentiasa tahu apa yg berlaku dan saatnya seseorang itu memerlukan pertolongan dan jawapan dari dia...Saya berasa satu berkat pada hari itu kerana saya merasakan bahawa Tuhan telah menyediakan satu pekerjaan yg besar melalui apa yg berlaku pada hari itu... :) Segala sesuatu indah pada waktunya amen... Jika Tuhan sudah bekerja, pekerjaannya sentiasa akan berhasil Amen :D tetap percaya terhadap apapun rancangan Tuhan untuk kita.

Saturday, October 3, 2009

Get Ready, Get Set, Don't Go

I miss my daddy and I listen to this song...Remind me how my dad always bless me and pray hard for me so that I can get what I want...So that I can be a real person, which is he always pray that I can be strong and survive where ever I am...Love u dad :D