Tuesday, December 29, 2009

We do not remember days; we remember moments...




It's been a while I did not updates my blog. Almost 2 weeks I guess. Sorry for that, quiet busy with Christmas and lot of things that I have to settle down. Beberapa hari saja kita akan menyambut New Year. And I guess now every one is busy with their New Year resolutions. Well, actually I don't want to talk about this New year things. Hehehe...Bosan sudah dengan soalan2 yang sama asyik menanyakan apa azam tahun baru. Kalau saya nak listkan di sini pun rasa2 tidak akan habis cerita saya pasal azam untuk New Year ni kan... New Year? So, guys setakat mana sudah azam untuk 2009 yang sudah anda capai :) Ask yourself~ Bagi yang sudah mencapai target, congrates guys dan bagi yang belum lagi tercapai tu, well you better work hard for your resolutions guys. Tidak guna juga ada resolutions tapi tidak pernah berusaha untuk mencapai resolutions anda itu...

Anyway, enough of that New year resolution. Yang saya cuma mau cerita di sini serba sedikit perjalanan sepanjang Tahun 2009. Terlalu banyak perkara yang terjadi sepanjang tahun ini yang memberi IMPAK dalam hidup saya sehingga ada kalanya saya rasa yang saya tidak mau teruskan perjalanan saya. Tapi, yeah thanks GOD sebab memberi saya kekuatan untuk terus berada di sini pada hari ini, pada saat ini. Kalau nak dibandingkan dengan tahun2 sebelumnya, mungkin saya rasakan tahun 2009 juga yang agak mencabar. Yeah, mencabar...Mungkin bagi yang mengenali saya, yang bersama2 dengan saya, mereka melihat saya sebagai seorang yang sentiasa tenang, but actually TOO many things happened in my life this year guys. Rasanya, cuma sedikit saja yang tau tentang perkara yang berlaku dalam hidup saya (owh owh...guess who is that lucky person hah? Lol! You know yourself :P)

Well, I'm not that kinda of person that easily can share my problems with others people, I just do that when I really can't stand with my problems anymore. And for sure, people that I will looking for, they're the most important persons in my life. And I really appreciate all of your advise guys. Thanks for being my friends :D and my adviser. Thank you very much for all of that. For the prayers...The wishes...for all the advice.

You know, every time something happened in my life, I tend to learn something new. Lebih2 lagi kalau perkara yang berlaku itu adalah sesuatu yang di luar dugaan saya. Kadang2 saya selalu juga complain sama Tuhan, kenapa mesti perkara ni yang berlaku Tuhan? Saya tak bersedia, saya tak tau apa yang perlu saya buat? Tidak adil bha semua ni! Well, rasa2 bukan saya saja yang akan berkata macam tu kalau berlaku sesuatu di luar jangkaan kita kan.

Jujurnya, setiap kali saya doa dan merungut pada Tuhan, selalu ada suara yang berkata "Cuba kau lihat, setakat mana perjalanan engkau sekarang...Begitu jauh sudah perjalanan engkau, kenapa pada saat ini, engkau boleh merasakan yang engkau begitu lemah sedangkan engkau tahu yang engkau telah melakukan sesuatu yang lebih besar dari semua ni..." Dan saya percaya, suara inilah yang menguatkan saya hari demi hari.

For sure, saya tidak akan melupakan kenangan atau peristiwa yang berlaku dalam kehidupan saya lebih2 yang membuatkan saya menangis, yang membuatkan saya ada kalanya berasa sungguh lemah.. yang membuatkan saya tidak pernah berhenti berfikir untuk mencari jalan penyelesaian... Memang satu masa dulu, semuanya satu masalah besar dalam hidup saya, tapi saya percaya sebab semua yang pernah berlaku dalam hidup sayalah, saya menjadi seorang yang boleh mempercayai diri untuk terus tabah dan kuat pada hari seterusnya, maybe it can be a bad memory for me long time ago but now? I can say that I learned a lot of things from that... Ianya sebahagian daripada refleksi diri saya yang boleh saya imbas untuk tahun ini. Actually, so much to say bout it. But, lets talk bout it next time. I believe we do not remember days, but we remember moments.. That moments keep running in our mind because memory... is the diary that we all carry about with us.

P/s: Kadang-kadang Tuhan sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Tuhan hendak memberi kita pelangi..

Wednesday, December 16, 2009

~Caroling~ Gabungan Gereja2 Bintangor




So, guys...Cuma ini sahaja pics caroling yang saya dapat share harini... Caroling tadi bermula dari pukul 6.30pm until 8pm. I will upload more pic later ok, lepas saya minta dari abang Nic coz tadi abang Nic yang jadi cameraman. Saya rasa more than 300 orang yang terlibat tadi. Thanks God coz tidak hujan. Walaupun pada mulanya macam mau hujan ja. Tapi puji Tuhan sebab kami dapat habiskan caroling dengan baik. Hehehe..ada perkara lucu berlaku tadi time kami berjalan. Tempat untuk letak lilin si Wendy terbakar...Hahaha... Kami semua menjerit dan ketawa melihat tempat letak lilin si Wen terbakar. Dia tiup2 dan nasib baik dapat padamkan api tu...Yang paling best bila tengok budak2 membawa lilin mereka...Ada seorang budak yang merajuk semasa membawa lilin dia coz selalu ja padam... Saya ketawa bila dia ckp "hah...tak nak la bawa lilin ni lagi...salu ja padam.." Anyway, nice to be there with all of my friends~

Sunday, December 13, 2009

-Christmas-


Halo all :) Happy Sunday... Ermm...Less than 2 weeks we will celebrate Christmas. So, macam mana dengan preparation anda semua? Maybe sudah ada yang start caroling dalam beberapa minggu ini dan maybe ramai yang busy keluar shopping membeli hadiah or barang2 untuk Christmas and new year. Bulan December merupakan bulan yang mungkin ditunggu2 oleh ramai orang...Selalunya, pada bulan December lah semua akan sibuk mengambil cuti dan menghabiskan masa bersama keluarga. Dan~ ya tidak terasa pula kan tahun 2009 sudah hampir sampai di penghujungnya. Tinggal beberapa hari ja lagi then New Year pula tiba... My oh my, too many things happened this year.

Saya sudah terima jadual caroling untuk jemaat gereja dan saya akan memimpin semasa caroling 19hb ni. Caroling~ caroling. Dan persiapan untuk Christmas? Youth sibuk dengan practice. Hopefully semua persiapan berjalan dengan lancar. Agak besar tanggungjawab untuk youth tahun ni coz kami yang incharge semuanya...Dari sesi Praise and worship...hingga ke sambutan tetamu and so on~... Wew, satu cabaran la pulak coz youth yang ada cuma 17 orang macam tu dan masing2 ada tugas tersendiri sedangkan banyak perkara yang perlu kami lakukan. Hehehe...Poor abang Nic coz dia yang jadi lead kami dan of coz dia perlu fkrkan banyak perkara. Well, we just can give our best.. Seterusnya, biar Tuhan tentukan. Hehehe...Seriously, kami masih blurr dengan persiapan Caroling untuk gabungan church Bintangor yg akan diadakan hari Rabu ni (16/12) Never mind, we do what we can for that one. The most important now is our preparation untuk Christmas eve dan juga kebaktian Christmas 25.12 ni. So, guys~ pray for us so we can do our best for this Christmas.

Friday, December 11, 2009

How did it get so late so soon?



How did it get so late so soon?
It's night before it's afternoon.
December is here before it's June.
My goodness how the time has flown.
How did it get so late so soon?
~Dr. Seuss

Wednesday, December 9, 2009

There is no finish line...



Hi guys :)...Well saja mo share sedikit conversation between me and 1 of my friend today. This friend of mine said that life is so tough and now after he got work, its seem that his life is so busy. And look like his work never less~...Dan kawan saya ini bilang dia akan jadi gila kalau berterusan begini. So, I told him " That is life, you can't run away from all this"

Actually..ya, tadi dia cakap yang dia rasa mau berhenti kerja tapi dia sangat sukakan kerja dia tu cuma kerja dia sekarang terlalu banyak bebanannya sehingga dia menjadi terlalu sibuk seolah2 tiada life. So, what else can I say? Hehe..Saya sendiri pun belum kerja lagi. Memandai pula mau bagi nasihat pada orang lain!

So, after dia cakap macam tu saya explain la sama dia yang semua tu just a new beginning of his life. Dia baru ja kerja dan kalau menerima bebanan macam tu memang sudah lumrah dalam alam pekerjaan. So if he let go his work now bukankah semua penantian dia untuk kerja tu sia2 ja selama ni. Lagipun dia sendiri pernah cerita pada saya begitu susah dia mau mendapatkan pekerjaan ini selama ini and now he want to let it go? NO! I told him that "Wherever he will go, he will face the same situation..He can't run from this "BUSY" life cause that is life, when you stop struggling that mean you stop LIFE.

There is no finish line in this life...It's just a starting :)And owh.. yeah he agree with..Although I said that not everything that I said is right..Ehehe...Think in positive way bro :) don't make this burden as a big ROCK in your journey..Beside, it's just a starting of your life. If you can pass this rock then you can go to the next step...

Anyway bro, it is nice to talk to you today and thanks for looking for me and talk about all of this :) And anyway..ahaha...pasal susah mau cari GF sebab terlampau busy tu, ngeee...no comment..enjoy your life 1st bro..then br think bout that :P~
It's just life. Just live it... :D~

Tuesday, December 8, 2009

Why try to be someone you're not?



Hurmm...semasa berbual dengan adik saya tadi..Entah kenapa tiba2 kami dua boleh masuk topic ini. Sedar tak sedar saya katakan pada adik saya "Antara sedar atau tidak, kita boleh berubah dengan tiba2...180 darjah dari personaliti kita yang sebenarnya. Walaupun itu bukan yang kita inginkan tetapi ada masanya kita akan berubah sepenuhnya."
Dan adik saya setuju dengan apa yang saya katakan sebab dia teringatkan beberapa orang rakannya yang tiba2 saja berubah semenjak kebelakangan ni.

Well, what exactly make you change and try to be someone you're not? Kenapa harus membiarkan diri anda dibayangi oleh personaliti orang lain. :) Guys!! you should be yourself. Macam ada kes seorang yang saya kenal. Dia sanggup mengenepikan perasaan sendiri dan menjadi orang lain gara2 ingin menjaga hati bF dia...But for sure, dia sendiri sebenarnya tidak tahan dengan hidup kepura-puraan itu dan ada kalanya dia berasa sungguh menyesal dengan apa yang dia lakukan pada diri dia...Dia sanggup melakukan apa saja yang bf dia inginkan kerana ingin menjaga hati bf dia...Cuba untuk menjadikan dirinya terbaik bagi orang lain tetapi hakikatnya dia mengenepikan perasaannya sendiri...Guys, if you're in this situation you better think twice!!

Don't ever let someone else make yourself change and being someone else that you hate..And for this girl..hurm..OMG...How come she do that to herself when she know that she is suffering!!! Nasib baik juga akhirnya dia membuat keputusan untuk keluar dari kepura-puraan tu dan membebaskan diri dia daripada hubungan yang mencengkam dia selama ini.I guess that is the best decision she make for herself.

Be honest to yourself. Apa pun situasi yang cuba untuk membuatkan anda berpura2 dan menjadi orang lain, jangan biarkan diri anda dibayangi oleh perkara yang membuatkan anda lupa siapa anda yang sebenarnya. Why? Because one day, you will regret when you know that is not what you want. You will hurt when realize that you just pretend and never be someone that you like! You will hurt when you know that you just pretend to be someone else just because you want to make someone else happy but the real is you just make yourself hurt. Just be yourself...If people don't like you just because who you are or that is your personality, just ignore it. Don't change just because you want to make yourself look good in front of them...Change when you're suppose to change! and only when you are very sure of it.

Let the world know you as you are, not as you think you should be, because sooner or later, if you are posing, you will forget the pose, and then where are you?

Wednesday, December 2, 2009

What everyone want from life?


Hi all..It's been a week since I came home..Yeah I know, and almost one week I also didn't update my blog. So many things to do here guys. Anyway, I am OK and I am very GLAD to be home. Yeah, it is glad to be home and spend your time with your family. Wondering what am I doing now? Hm..I just can't sleep and right now? Yeah, am watching my favorite drama CSI:Miami. Hehehe..and yeah, also here I am now sitting here in front of TV and guess what? My bros are snoring now..yeah both of them..Hahaha!

So, what's up guys? Hurm...How's life lately? Hopefully everything is ok. For me? it's gonna be busy holidays and I got a lot of things to do. And for sure, Christmas is around the corner. So what do you want for your Christmas? What kind of present do you want? Lol..Such a funny question isn't? But that is what people keep asking when Christmas is coming...LoL.

Talk about what do you want for your Christmas..Erm, actually this is not what exactly I want to ask. The real question I want to ask is "What everyone want from life?" So, anyone? What do you want from your life. We always heard that most of people will answer and says they want to be success, or maybe you want to have a happy family or get married with person that we love. Or maybe we want to get rich? Too many things we want for our life right? But do we really get all this thing that we think can make we happy or do we satisfy with all of this after we get it?

Lets think about it...How do you look or what do you think of your life now? Do you think you want more or do you think that everything is not enough now? Maybe you got what you need but you never got what do you want? And this will make you think.. "God why I never get what I want?" Hurmm... Honestly, yeah I ever thought bout it before. And yeah, too many things I want in my life. Can't deny bout it!!! Hehehe..But after all, I do think that exactly I am very lucky now cause I have everything that I need. Oh..Of course it's not wrong if we want more...but guys, we have to learn to appreciate what we got.

Be thankful of what you have. For sure, time is running up and never stop. You can change everything today but you can't change yesterday or tomorrow because yesterday is past and tomorrow? You never know what will happen tomorrow. So much things to worry bout. Too many things in our list...So on your way to get what you want, be thankful and appreciate everything that you got guys...Lets me ask you again..What do you want from your life? Don't ask me cause mine is secret..LoL..yeah, you know what you want from your life :) Just go on but do appreciate everything that you got right now...