Sunday, January 31, 2010

Safe In a Crazy World



I really love this song. Actually I just find out bout this singer. Really love her voice. Angelic voice!!! And I love all of her songs.. OMG :D~

Friday, January 29, 2010

There aren't enough days in the weekend.

Yes, it's FRIDAY... Don't you know this is the day that I've been waiting for this entire week. Hye~ it's weekends guys :) I love weekends but as John Shirley said "Weekends are a bit like rainbows; they look good from a distance but disappear when you get up close to them." Anyway, I hope you'll enjoy yours weekends :)

Life..Life..and LIFE~

Kadang-kala terfikir jugakan, di mana titik noktah bagi kehidupan ni. Sejauh mana saya akan melangkah dalam kehidupan saya. Rasa macam baru bermula saja langkah saya ni. Macam baru semalam saja saya keluar dari kotak dan keluar melihat dunia luar. Segala2nya macam satu yang baru dalam hidup saya. Jujur juga saya katakan ada kalanya saya berasa BOSAN dengan kehidupan saya. Bukannya tidak ada apa yang menarik, cuma kadang kala terlalu fed up dengan persekitaran yang semakin hari semakin menyesakkan nafas rasanya. Bukan disebabkan pencemaran udara! Tetapi disebabkan perilaku manusia yang berada di sekeliling saya. Maksud saya, cubalah lihat sekarang ni terlalu banyak perkara yang berlaku di sekeliling kita. Lumrah kehidupan? Ya, memang tu lumrah kehidupan. Kita manusia lahir dengan pelbagai personaliti, so normallah kalau kita lihat sikap individu yang berbeza. Cuma ada kalanya ada sesetengah orang tu mereka suka bertindak ikut hati dan perasaan mereka. Kalau lah apa yang mereka lakukan tu membawa kebaikan kepada semua orang tak apa la juga, tapi yang peliknya apa yang mereka buat tu selalunya akan menyusahkan orang lain dan akhirnya membawa kepada pertelagahan besar. Last2 tidak mau mengaku salah atas perbuatan sendiri. Nah, bukan kah sikap mereka ni cuma akan membuatkan orang makin fed up dengan mereka.

Kadang-kala mungkin kita tidak perasaan juga apa yang kita sebut mungkin menyakitkan orang lain. Sedar tak sedar kita ungkapkan sesuatu yang melukakan hati orang lain. Satu lagi perkara yang mungkin patut diambil perhatian. Menyuarakan pendapat memang satu perkara yang baik. Tapi semua ni memerlukan masa dan tempat yang sesuai. Jangan main sukahati ja komplen pasal orang lain, sedangkan diri sendiri pun lebih kurang sama juga or maybe lebih teruk lagi daripada orang yang dia sendiri tu komplen.Kalau betul pun hendak memperbaiki atau menegur orang lain, ya silakan. TETAPI biarlah lakukan dengan cara LEMBUT dan MENGHORMATI orang yang anda nak tegur tu. Jangan ikut suka ja nak tegur2 dan marah2 orang bha, walaupun ada kelemahan dan melakukan kesilapan tetapi orang kamu tegur tu MANUSIA juga. MANUSIA yang punya perasaan. Eh? Adakah makhluk yang bernama MANUSIA tidak punya perasaan? Setahu saya, setiap manusia punya perasaan kan, fikir2 la kalau tiba2 orang lain lakukan perkara yang sama pada anda. Apa pula perasaan anda? So, sebelum luahkan sesuatu perkara tu, biar fikir dengan baik2 dulu. Kalau cara yang betul, sudah tentu orang akan terima dengan baik kan.

Yang penting, bagi setiap perkara yang kita lakukan biarlah kita lakukannya tanpa menyakiti orang lain. Mungkin bagi anda pencapaian tu penting berbanding dengan orang lain, tapi perlu anda SEDAR juga kita takkan berjaya tanpa orang lain dalam hidup kita. Setinggi mana pun taraf / kedudukan kita, kita akan tetap memerlukan orang lain untuk membantu / melengkapkan kehidupan kita. Jadi layanlah orang lain seperti mana kita inginkan diri kita dilayan. Orang akan hormat kita jika kita menghormati mereka :D

Wednesday, January 27, 2010

Free


I see the morning glory
It winds upon the tree
It tells the untold story of how things were meant to be
You saw the universe
Caught up in desperate dreams
You came and changed the ending
Changed it to save my fate
You led the revolution
You left your legacy
Embraced the struggle
in the face of mortality
I know I'm not alone in this
Help me believe

I can be free
I can be free from this place
Beautiful healer
Beautiful grace
Help me to see
Everything fall into place
Wake me from dreaming
No more deceiving
Break these chains

It's still the same old story
This great divide
Between the want and waste
And all the hunger inside
I heard the news today
Now I'm trying to find my place
I'm just a single voice
What can I do to erase

All this misunderstanding
All this anarchy
Six degrees of separation
Sometimes it's so hard to see
That we are not alone in this
I need to believe

I can be free
I can be free from this place
Beautiful healer
Beautiful grace
Help me to see
Everything fall into place
Wake me from dreaming
No more deceiving
Break these chains

[Free by Carrine May]

Monday, January 25, 2010

Nothing is worth more than this day

Since I started my practical I didn't write or share anything here. I know some of my readers keep waiting for a new post from me. Sorry for that..what a very lazy Wilder :P~ Actually, I really want to write something but I don't have enough strength...Lol...Actually, didn't take a long time for me to write something but I really feel tired and I cannot think what should I share with you guys. Even though there's so many things in my head but I can't bring it out!!! Sometimes it took me for a few hours to think and think what should I write... Where should I begin, but nothing come across my mind and finally, you know what happen. I just close the browser and there you go :D no idea~

Let me tell you something :) I have many good students. Honestly, first time I enter the class I feel very excited. Everything came across my mind, and before that I keep asking myself "what will happen in the class?", "How do my students accept me?", "Can they understand what I will teach them" and too many questions in my mind. Thanks God, cause I got a very good students. At least I can control them and they respect me. Naughty? That is normal for teenagers. I don't like if my students being so quiet and static. I want they to be happy and comfortable. There's a time when I have to be strict with them, and yeah they know what they should do that time. Of course they have to zip their mouth and let me mumble!!!

I teach 2 classes. Form 2 students, all girls. There are only two Chinese girl in that 2 classes. And you know what? Both of them are really sweet. I really love both of them. Well of course I love all of my students :) For sure, this job make me really tired but yeah I getting started enjoy this job. This is my third weeks of teaching. Last week, my friend called me and asked my bout my practical. We had a long conversation and he also asked me to take my student's pic. Ermm, let me think bout it okay :D Anyway, 12 more weeks to go . Hopefully I can do my best during this practical :) And one more, thanks for your prayer and your wishes guys. God Bless All
http://www.emocutez.com

Monday, January 11, 2010

Because I have loved life, I shall have no sorrow to die.

Good morning all!!!!!!!!! It is 1.16am now. Beberapa jam dari sekarang, saya akan berada di sekolah dan memulakan sesi latihan mengajar saya. OMG, please pray for me so I can do my best for my LM. Actually, ada sesuatu yang saya ingin share di sini. Tapi masa tidak mengizinkan, my eyes so heavy now. SO I will share with you guys tomorrow I guess. You know what I feel right now. Burghhhhhhhhhh! Hahaha...Nervous tahap volcano bha ni!!!! Besok mengajar sudah sedangkan saya masih belum tahu lagi mau mulakan dengan apa. Anyway, dengan Iman sahaja la ni masuk kelas esok :) I just wondering...bagaimana keadaan pelajar saya...So excited to meet them!!!

P/s: Untuk kebaktian hari ini, ada sesuatu yang luar biasa terjadi pada saya. Yang inipun saya akan share dalam updates seterusnya. So good night guys. Thanks untuk readers yang sentiasa follow up. I don't know who you are but thanks guys :) sebab selalu membusykan diri baca blog saya...God Bless all :)

Sunday, January 10, 2010

Life is just one damned thing after another.

I keep thinking, what should I post for today. My big bro keep asking when will I update my blog and I told him that I will update tonight. Hahaha...Sorry for being late. Hehehe.. terlalu banyak perkara mo fikir. And then sekarang, saya masih berdepan dengan beberapa orang kawan yang sedang meluahkan perasaan mereka. Hui~ banyak juga ni space dalam memory yang saya perlu sediakan untuk mendengar masalah2 mereka ni.

OK! For sure sekarang ni, ramai yang sedang dalam dilemma, ramai yang sedang stress. Yeah, saya tau and faham perasaan tu semua. Bila anda perlu melakukan sesuatu, anda rasakan yang anda tidak terdaya then macam selalu gagal pula dalam life. Then, datang pula masalah dalam relationship and so on kan? As I said "Life is simple but not easy" Hehehe..bagi sepa2 yang suda bosan dengan motto saya itu sorry la ha...tapi memang gitu la kenyataan nya bha.

Bah, napa la pulak post saya sejak kebelakangan ini asyik2 pasal kehidupan. Well guys, nda sahla kalau post saya nda da kena mengena pasal LIFE. Hehehehe. Actually,saya sedang buat kajian la kenen pasal satu tittle dan masih lagi dalam kajian. Hehe, so harap semua readers saya sabar la.

Berserabut suda fikiran saya. Hahaha...Terlalu banyak perkara ni mau d fikirkan. Jadi sorry eh kalau saya tidak dapat post apa2 hari ni. Just saja mo bagitau, susah nak huraikan idea saya masa ni. Cuma guys, if you read this post, saja mo minta komen. Cuba letakkan anda dalam posisi ini, anda ada best friend and a girl yang anda suka. And dua2nya pun orang yang anda trust. Then you suka gadis tu, but at the same time you baru tau yang your best friend and that girl bercinta sedangkan selama ni gadis tu macam memberi harapan saja kepada ko and your friend pula tak pernah bagitau ko pasal hubungan dia dengan that girl sedangkan dari dia la ko kenal perempuan tu....so, apa yang patut dibuat sekarang =)

Then, next situation...ko rasa hidup macam sudah tidak bermakna saja. Tekanan dari family...tekanan dari orang sekeliling. Pekerjaan macam tidak sesuai. So, semua macam tidak menjadi saja dalam kehidupan ni. Rasa susah sangat mo berdiri dan menjalankan kehidupan bila terlalu banyak tekanan kan? Yang paling susah ialah harapan parents untuk kita terlalu tinggi. Jadi apa pendapat anda?

Saya try meletakkan diri dalam dua situasi tersebut. Dan ternyata sangat susah untuk membuat keputusan. Anyway, situasi macam ni susah sangat mo dielakkan dalam kehidupan. Tapi kena juga kita hadapi bha kan. Mo lari pun teda guna, last2 kena juga hadapi. Well€ ternyata , "Life is just one damned thing after another." So, good night all :D

Friday, January 8, 2010

The craziness of life?


Ok guys, saat ini juga saya mau mengaku yang saya baru jak buat something crazy!!! (Ketawa sambil menaip2 bha ni) Nda tahan lg ni...seriously..gila juga..ekekeke...Ok nahh...saya suda kembali ke tahap normal suda...ehehehe...OMG what happen to me...huehuehue...1st skali saya mau minta maaf sama peminat si Eugene Shaun..ekeke...tadi status saya : in relationship with Eugne Shaun...Status tu cuma untuk main2 ja.. Sama juga tu relationship status saya : Engaged.
Heheheeh...tu semua kegilaan daripada jokes dari IRC bha tu..terbawa2 sampai ke Facebook coz sudah geram sangat =) sorry bha ya.../me teda kena mengena dengan Eugene Shaun pun.
Ekekekek..cuma saja mo gila2...well, inila saya...Kalau suda gila2 macam ni la jadi dia....Diharap teda yang salah faham!!!!

Actually tadi si Carl called saya. Sedar tak sedar hampir satu jam kami dua berbual. Wah, sudah 3 bulan dah si Carl kerja. Hampir lupa pula saya, ngeee... Ternyata tadi Carl call sebab dia tidak sempat nak wish saya good luck untuk LM next week di Facebook sebab line dia tidak ok, asyik dc ja. So last2 fed up and dia call, call2 pun tak sedar jam suda pukul 1am. Hait..cam itu la kalo suda bercerita kisah kehidupan, sampai tak sedar diri.

Antara perbualan saya dan Carl yang masih melekat di ingatan saya ialah pasal kehidupan. Well, of coz hampir satu jam tu kami dua cerita pasal kehidupan. Tapi macam yang Carl kata tadi, life is complicated. Hah! Memang saya setuju tu. Err, maksud saya ialah tak seronok la bha kan kalau kehidupan kita dalam satu peringkat saja. Perlu juga ada liku2 sedikit. Bukan kehidupan namanya kalau kita asyik di posisi yang selesa. Hah~ sorry bha kalau anda tidak faham yang saya cerita ni =) you'll understand next time. Hehehe.

So kesimpulannya, kehidupan memang satu yang sukar di duga. The craziness of life tu takkan dapat kita larikan dari hidup kita. Jangan sentiasa leka dan selesa dengan posisi yang kita duduki sekarang coz bila2 masa kita boleh bertukar posisi tanpa kita sedari jika kita terlalu leka. Kalau pun kita senang sekarang, besok lusa? Siapa yang tahu =) For sure, memang ada tukang tilik untuk meramal masa depan kita, tapi kuasa Tuhan lebih besar dari kuasa tukang tilik tu kan. Jadi, kena biasakan diri dengan semua persoalan dan permasalahan yang melanda hidup kita. Saya percaya setiap masalah yang datang, itu bukannya untuk suka2 tapi sebaliknya persoalan dan permasalahan inilah yang menjadikan kita semakin dewasa dan lebih tabah dalam menghadapi cabaran hidup seterusnya. Hehehe..Panjang juga saya ni merepek. Life is simple but not easy!!!

P/s: Thanks untuk follower/readers yang rajin melawat dan mengikuti blog saya. Sometimes, saya wondering juga siapa juga yang rajin2 baca blog saya ni. Sebab kadang2 saya suka merepek yang bukan2 di blog ni. Anyway, thanks to you guys sebab membaca apa yang saya post =) GBU...ZzZzz

Wednesday, January 6, 2010

The teacher

Her eyes beginning to water, she went on, "So I would like you all to make me a promise. From now on, on your way to school, or on your way home, find something beautiful to notice. It doesn't have to be something you see it could be a scent - perhaps of freshly baked bread wafting out of someone's house, or it could be the sound of the breeze slightly rustling the leaves in the trees, or the way the morning light catches the autumn leaf as it falls gently to the ground.

Please look for these things, and cherish them. For, although it may sound trite to some, these things are the "stuff" of life. The little things we are put here on earth to enjoy. The things we often take for granted. We must make it important to notice them, for at any time...it can all be taken away."
The class was completely quiet. We all picked up our books and filed out of the room silently.

That afternoon, I noticed more things on my way home from school than I had that whole semester.
Every once in a while, I think of that teacher and remember what an impression she made on all of us, and I try to appreciate all of those things that sometimes we all overlook. Take notice of something special you see on your lunch hour today. Go barefoot. Or walk on the beach at sunset. Stop off on the way home tonight to get a double-dip ice cream cone.

For as we get older, it is not the things we did that we often regret, but the things we didn't do. Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
"The Teacher" (A Powerfull Lesson)


Is Our Story Over?


He said: I never meant to hurt you
She said: That doesn't really matter, because in the end it still hurts the same


Tuesday, January 5, 2010

Time is the only thief we can't get justice against

If I told you I was feeling empty, would you immediately feel sorry for me and start to suggest how I might find fulfilment? Ahad yang lepas, seperti biasa saya pergi kebaktian. 1st kebaktian di Penang untuk sem ini. Ternyata saya merasakan sesuatu yang sangat berbeza semasa pergi kebaktian kali ini. Something very different, not as usual. Why? Because that day I felt like something missing in my life.

Selalunya, saya pergi kebaktian bersama2 dengan kawan saya. Tapi that day tiba2 saja saya keseorangan. Bukannya saya tiada kawan lain di church, cuma tiba2 saya merindu semua best friends saya yang biasa bersama2 dengan saya setiap kali kebaktian. Balik dari kebaktian, saya semacam dapat merasa kehadiran best friends saya. Bayangan mereka duduk di bahagian office church and menunggu saya. Sepertinya ada suara Kak Rosy kedengaran. Suara2 kami yang riuh rendah, tiba2 saja terlintas dalam fikiran saya pada masa tu. Kenyataannya, I really miss all of them.

Even balik rumah pun saya rasa macam kekosongan saja. Time balik rumah, saya rasa rindu pula dengan family saya. I miss everything about my family. I don't really know how to describe that feeling..Maybe it's something normal. Then saya call family saya and that make me feel more better...Well, that only for a while and after that I realize how precious every moment that I had with all people that I miss. Maybe it is time for me to flash back every moment that I spend with them.

Mungkin anda juga pernah berasa macam tu. Saya rasa, semua orang pernah melalui perkara ni. Tiba2 ja rasa seperti kehilangan sesuatu dan pada masa yang sama kita sangat rindu pada semua perkara yang lepas. Sehingga semalam, bila saya jalan2 di campus, saya sangat rindu saat2 saya pergi kuliah... Saat sibuk dengan aktiviti di campus...Semuanya secara tiba2 saja bermain di fikiran saya...

Adakalanya mungkin tidak pernah terlintas di fikiran kita yang kita akan merindukan semua yang ada sekeliling kita. Bila semua dah berlalu baru kita sedar sebenarnya kita sangat merindukan semua kenangan tu. Well, apa pun hargai semua yang kita ada sekarang. Yang sedang berada dengan family anda, hargai waktu2 anda dapat bersama dengan family atau rakan anda. Mungkin anda tidak sedar sekarang, tapi suatu hari nanti saya pasti anda akan mengalami perasaan seperti yang saya alami. Mungkin sekarang anda selalu bergaduh dengan adik beradik anda dan rasa semacam mau saja berjauhan dengan mereka. Well, when you are apart from them you will miss every moment that you argue with them. You will miss their laugh, you will miss how they make you feel.

It's something that you can't take back!!! Teringat pula pada Daddy saya, bila kami adik beradik bergaduh, Daddy salu kata "
Remember this guys, when you grow up, you will take a different path and only when you are apart from each others you will realize how you miss each others" Even sekarang pun saya masih lagi ingat kata2 Daddy saya tu. Dan ya memang betul apa yang daddy cakap. So, appreciate la waktu2 yang anda ada sekarang :P Kenangan yang kita alami tu tidak mungkin kita dapat ulang semula melainkan kita ada time machine (Hehehehe)

Enjoy the little things in life, for one day you may look back and
realize they were the big things.

Monday, January 4, 2010

Worries

~ There are only two things to worry about, either you are healthy or you are sick. If you are healthy, then there is nothing to worry about. But if you are sick there are only two things to worry about, either you will get well or you will die. If you get well, then there is nothing to worry about. But if you die there are only two things to worry about, either you will go to heaven or to hell. If you go to heaven, then there is nothing to worry about. And if you to go hell, you'll be so darn busy shaking hands with your friends you won't have time to worry! ~

Some facts of Mirc


I just had a conversation with one of my friend. This is really hard to believe. Tiba2 saja saya tergerak untuk berbual dengan kawan saya ni tadi dan ya, ternyata perasaan saya memang betul. Kawan saya ternyata ada problem. I just don't know what to say. This friend of mine said that her boyfriend suddenly change. Actually, I knew this will happen...and now? Yes, seems like something bad happen between them. Saya sendiri pun sudah mula nampak macam ada sesuatu tidak kena antara mereka berdua cuma saya bukan jenis yang suka masuk campur hal orang lain. Lebih2 lagi kalau hal peribadi orang lain.

Cinta IRC? Maybe bagi sesetengah orang, jodoh mereka bermula dari IRC. Dan maybe bagi sesetengah orang pula, cinta IRC tu hanya main2 saja. Bagi kes kawan saya ni pula, susah saya mo cakap. Yang saya tahu cuma dia ma BF dia pernah jumpa masa gathering dan mereka memang sudah bercinta before gathering tu. Dan ternyata BF dia tiba2 saja berubah selepas mereka jumpa .Sekarang si BF pula macam nda mo layan suda kawan saya ni. Macam mau melarikan diri saja sekarang ni. Dan banyak lagi la yang kawan saya cerita...Saya pula tidak tau nak cakap apa2 coz dua2 saya kenal. For sure, better saya diam saja...

Well berbalik pada IRC ni, sebenarnya kan, bagi anda yang baru saja berjinak dengan dunia cyber ni, kalau nak cari couple, better watch out. Bukan semua orang dalam dunia cyber ni boleh percaya. Saya sendiri sudah lama dengan IRC ni, 10 tahun terlibat dengan dunia IRC, hah...macam suda lali dan muak pula dengan perangai chatters dalam IRC..(Kenyataannya saya nda berminat dengan cinta IRC..LoL) Memang ada yang betul2 baik dan boleh dipercayai, tapi ada juga yang sebaliknya. So, jangan mudah sangat percaya dengan orang yang anda baru kenal or anda rasa anda sudah lama kenal dia tapi sebenarnya dia tu sangat berbahaya...Saja ja bagi peringatan untuk anda, untuk diri saya juga :P~

IRC ni satu dunia yang sukar untuk ditafsir, sebab kita tidak bersemuka dengan orang yang chat dengan kita, kita tidak bergaul dengan mereka, jadi susah hendak mengenali orang dalam masa yang singkat. Walaupun kemudian kita akan jumpa, kalau setakat sehari dua tu setakat mana la kita boleh kenal orang tu...SO, better hati2! Even sekarang budak2 pun pandai suda chat, jadi jangan mudah mo bagi contact number pada orang yang baru dikenali coz saya rasa kita semua sedar mostly yang suka berPM di IRC ni rata2 mo cari pasangan untuk chat pasal "sex". Jadi jangan mudah terpedaya dengan kata2 :p chatter yang anda baru kenal...Just a reminder untuk mereka2 yang baru berjinak dengan IRC bha ni.




Friday, January 1, 2010

Don't run so fast


When you run so fast to get somewhere, you miss the fun of getting there. Life is not a race, so take it slower. Hear the music before the song is over.

Memories that no one else can make...


One of the greatest gifts
That life can give to anyone
Is the very special love that families share...
As years go by,
It's good to know that there will always be
Certain people in our lives who care.Add ImageFor there are countless things
That only families have in common
And memories that no one else can make...
And these precious ties that bind a family together
Are bonds that time and distance cannot break.
How fortunate we are
When we have relatives to love us,
It makes the world a happy place to be...
Few gifts in life
Will last as long
Or touch the heart as deeply
As the very special gift
Of family...
[Craig S. Tunks]

Happy New Year 2010...


Happy New Year Friend
I wish you Health...
So you may enjoy each day in comfort.
I wish you the Love of friends and family...
And Peace within your heart.
I wish you the Beauty of nature...
That you may enjoy the work of God.
I wish you Wisdom to choose priorities...
For those things that really matter in life.
I wish you Generosity so you may share...
All good things that come to you.
I wish you Happiness and Joy...
And Blessings for the New Year.
I wish you the best of everything...
That you so well deserve.
HAPPY NEW YEAR FRIENDS!