Wednesday, February 24, 2010

Shine like stars



New version of Shine Like Stars by TW :)Geezzz...I really love this new version...But I still love the old one :)

Monday, February 22, 2010

Can You Feel His Presence?

Some people think that prayer just means asking for things, and if they fail to receive exactly what they asked for, they think the whole thing is a fraud.

Rasanya begitu lama saya sudah tak sharing di blog saya sini. Saya masih ingat untuk post yang lepas, saya dah berjanji nak share sedikit experience saya semasa Kebaktian lepas. Actually, saya sudah lupa tentang apa yang saya nak post sehingga malam tadi saya merasakan sesuatu yang sangat luar biasa sekali, mengingatkan saya tentang sesuatu yang saya ingin kongsikan selama ini tetapi saya tangguhkan. Dan akhirnya, hari ni saya putuskan untuk share semua di sini.

1 minggu bercuti, hampir setiap malam juga saya tidur lewat (di samping membuat kerja, perkara utama yang dilakukan ialah main game~ LoL). Seperti biasa kalau hari Sabtu, saya memang akan cuba untuk tidur awal kerana hari Ahad saya akan bangun awal. Tetapi semalam, entah kenapa saya tidur lewat. Roomate saya yang biasa nya tidur lambat pula yang awal tidur malam tu. Pada masa yang sama saya mencari lagu di youtube. Dan tiba2 entah kenapa terlintas di fikiran saya untuk mencari lagu True Worshippers-Hosanna(Be lifted high)...Walaupun suda ada MP3 ntah kenapa gatal juga saya mau cari lagu ni smlm.

Semasa saya mendengar lagu tu, entah kenapa tiba2 saya terasa semuanya di luar kawalan. Tiba2 juga saya berasa sungguh pilu dan entah kenapa saya menangis seperti seorang budak2 yang menangis. Ada satu kerinduan dalam hati saya. Kerinduan untuk berbicara dengan Tuhan lebih dari sebelumnya. My hands shake and I just don't know what words came out from my mouth. Seolah2 saya tidak dapat bersuara tapi saya hati saya terus berkata2 Hosanna, Hosanna gitu. Believe it or not, I cried for almost half an hour. Say I am kidding, no am not. Pada saat saya berhenti mendengar lagu itu, saya masih menangis dan saya dapat rasakan getaran dalam diri saya. Saya pasti tangan saya masih bergetar dan lemah sekali. Dan dalam hati saya, saya berkata "Bapa, adakah itu kamu? Tunjukkan Bapa jika benar Engkau ada di sini" dan anda percaya kalau sememangnya Tuhan sentiasa punya cara untuk berbicara dengan kita? Ya, keadaan sangat berbeza pada waktu itu berbanding beberapa minit sebelumnya. Tuhan menyatakan bahawa dia hadir bersama saya dengan memberikan kedamaian dan ketenangan yang luar biasa sekali.

Saya dapat katakan bahawa saya terasa begitu damai sekali dalam diri saya. Walaupun air mata saya tidak berhenti tetapi ada sesuatu yang membuatkan hati saya berasa begitu damai pada malam semalam. Hati saya penuh dengan sukacita kerana berasa satu kedamaian dan ketenangan yang luar biasa! Tuhan memang hadir dan tidak pernah jauh daripada diriku.

Percaya atau tidak, ini bukan kali pertama. Sebelum ini juga pernah beberapa kali saya mengalami perkara yang sama semasa saat teduh atau doa saya tetapi bagi saya semalam merupakan sesuatu yang melebihi daripada semua yang pernah terjadi.

Perkara yang sama pernah saya alami semasa P&W. Entah kenapa pada saat masuk penyembahan, saya merasakan seluruh badan saya sepertinya bergetar dan air mata saya mula mengalir tanpa henti. Pada masa yang sama, saya dalam fikiran saya terlintas semua kebaikan Tuhan dalam hidup saya dan pada masa tersebut mulut saya hanya mampu mengungkapkan perkataan Haleluya tanpa henti. Pada saat itu juga, saya mengangkat tangan dan ya, saya dapat merasakan tangan saya bergetar. Sehingga dalam fikiran saya, saya hanya ingin terus mengucapkan syukur, syukur bagiMu Bapa. Sehingga seolah2 saya bukan lagi bersama dengan jemaat lain pada masa itu. Seolah2 saya berseorang duduk memuji dan menyembah Tuhan. Sehingga akhirnya, baru saya sedar dan tenang sehingga tamat masa P&W dan jemaat diminta duduk tangan saya masih lagi bergetar dan lutut saya terasa lemah.

Apa yang menggembirakan saya, setiap kali kerinduan yang dalam untuk berbicara dengan Bapa timbul dalam hati saya, setiap kali itulah Bapa akan menyatakan kehadiranNya dihadapan saya. Ini membuatkan setiap doa saya sangat berharga. Segala pujian dan syukur yang dinaikkan untuk Tuhan sememangnya layak untuk Dia sahaja. Ternyata, jika kita punya keinginan yang bersungguh2 untuk mencarikan dan merasakan kehadiran Tuhan, dia akan punya cara tersendiri menyatakan kehadiranNya. Mungkin anda juga pernah mengalami kehadiran Tuhan dalam kehidupan anda. Yang pasti, pada saat kita berdoa, semua doa kita sentiasa didengar dan kesungguhan dan kejujuran dari hati itu adalah perlu. Saya masih ingat kata2 Kak Miska "Penantian dalam doa merupakan satu pelayanan yang terbesar dalam kita menunggu setiap doa kita dijawap oleh Tuhan"

Percayalah, Tuhan itu sentiasa ingin berbicara dengan kita. Jika pada hari ini anda merasakan hati anda disentuh, anda merasakan yang anda ingin berbicara dengan Tuhan, ya ga apa2.. Ambil masa anda, jangan keraskan hati :) You will know and feel His presence.

Monday, February 15, 2010

Valentine's Day



From every human being there rises a light that reaches straight to heaven. And when two souls that are destined to be together find each other, their streams of light flow together, and a single brighter light goes forth from their united being.
Happy Valentine's Day :)

Real Love?

Happy Valentine's day guys! February? LoL! Yesterday was Valentine's day and everybody seems so busy with their loved one. So how was your Valentine? And guys, what exactly do you know about this valentine's day. Love? What is a real love for you?

In the beginning, February 14 is celebrated as a day of commemoration for St. Valentine. Outstanding common legend is that he was executed in Rome around the year 270 as desperate to marry Christian couples, though it was prohibited by Emperor Claudius II. Another legend tells of a letter that read "from your Valentine" which he sent to a girl he was healed from blindness, the night before he was sentenced to death. Perhaps because of the strong messages of love from these legends, these anniversaries are then interpreted to be the day of love - a day when people express love to each other by giving cards, flowers, or gifts to their loved one.

It's a shame if we have to wait for February 14, only to express love. Therefore, we can and should do, whenever someone else needs it. We also can not just loving life as Valentine's Day arrives. Therefore, the call of every believer to live in love and always radiated love. Not only to people we love, but also to all people, including our enemies. Once the importance of this call, so Paul says that even though we have all the wisdom, faith, and grace, but without love, our lives in vain.

However, this Valentine's Day can be a momentum to reflect and improve the quality of love in our lives. Have we live in love and radiate love like that God wants! :)

Friday, February 5, 2010

To teach is to touch a life forever...

She came to me with a sad face. And said "Cikgu, td cikgu tu marah saya lagi". "Then dia suruh saya ketuk ketampi 100 kali, bukan saya ada buat salah cikgu. Cikgu blh tanya 1 kelas, tiba2 ja dia marah kami smua harini." Then I asked her " What happened dear?" " That teacher, I told you before and again today she did it again teacher, no... I don't want to enter her class anymore. I'm not happy and tension teacher. What if this happen every time she come to our class, everybody don't want to study teacher"... I just stared at her and suddenly I said " Never mind dear, maybe there's misunderstood. You can't escape her class, don't worry ok, everything will be fine"...

I don't have any ideas what I said to her. But I know that she did not happy with what happened just now. Hurmm, kesian juga tengok wajah dia tadi. But nothing I can do about it, kecuali mendengar luahan perasaan dia. Geeezzz, teenagers...Unpredictable kan? sepanjang 4 minggu dah practical, banyak perkara yang saya belajar. Bukan senang nak uruskan sekumpulan remaja yang masih belum kenal erti kehidupan. Setiap hari ada saja perkara yang berlaku. Dan tadi, saya masuk kelas dan tegur mereka kerana mereka tidak hantar kerja rumah. Semua mereka diam. Maybe selama beberapa minggu ni, mereka tak pernah lihat saya bersikap macam tu. Tiba2 this girl bersuara "Cikgu...kenapa cikgu tiba2 garang harini?" Saya yang mendengar soalan tu pun hampir tergelak dan menjawab " You have to ask yourself...Kenapa cikgu tiba2 marah kamu hari ni. Cikgu marah sebab kamu semua tidak mendengar arahan yang cikgu suruh, bila cikgu suruh hantar kerja rumah, kamu semua tidak hantar, so next class kamu faham sendiri apa berlaku kalau kamu tak buat apa yg cikgu minta" Then semua mereka diam...I know they're not happy, but saya terpaksa juga scolded mereka sebagai pengajaran kepada mereka.

Makin lama saya mendalami bidang ni, makin banyak perkara menarik yang saya pelajari..It's not bout ur salary, your holidays or what benefits you can get. It's all bout what you can give to them, and what you can teach them to make sure that one day they can survive when they go out and find the real meaning of life. Sekarang baru saya faham, ianya bukan mengenai diri saya sendiri. Mungkin ramai yang memilih bidang ni kerana terpaksa atau kerana berfikir bahawa gaji or cuti seorang guru lebih baik berbanding dengan pekerjaan lain. Tapi yang pasti, bila anda sudah menjadi seorang guru, pastikan jiwa anda adalah jiwa pendidik. Kerana yang pasti anda berhadapan dengan seorang individu, manusia dan andalah yang akan memberi satu impak dalam kehidupan individu ini.

As for me, I don't care if my students forget what I said, but I want they remember how I make them feel. I really want they feel something special, doesn't care who they are. I just want they to know that there are something in their life that they have to explore and they are special no matter what happen :D~

I am not a teacher but an awakener